Krise, klima og schizofreni

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nei, vi har ikke fått noen skattelettelse enda, men renta er i alle fall satt ned. For det gjelder å få fart i forbruket, dermed også i produksjonen, for slik berges arbeidsplassene. Kjøpekraft er mantraet som gjelder. Kristin Halvorsen gjør sitt beste for å dementere oppfordringen til oppstemt julehandel, men resonnementet er klokkeklart: Forbruket må holdes oppe. Rentenedsettelsen svarer til titusener i lønnsvekst for en vanlig nordmann. Risikoen er at folk finner på å spare i stedet for å kjøpe. Eller at de kjøper utenlandske varer, som ikke berger våre egne arbeidsplasser.

Nå er jo de rød-grønne mer opptatt av offentlig enn av privat forbruk; derfor ivres det for store offentlige prosjekter, enten det er vedlikehold av skoler, utbygging av veier, miljøvennlig teknologi eller høyhastighetstog det er snakk om. Investeringer er det andre mantraet.

Men så sier finansministeren i neste setning: Finanskrisa går over i løpet av et par år, klimaproblemet er det verre med. Samtidig hører vi fra Poznan at finanskrisen vil kunne forsinke innsatsen mot klimaendringene. Underforstått: Tiltakene koster penger, særlig de teknologiske løsningene og aller mest månelandingen: CO{-2}-fangsten. Nå er det bare det at den økonomiske nedturen ser ut til å redusere klimautslippene mer enn all verdens teknologi og kvotehandel, ettersom både forbruk og produksjon går ned. Det ser vi jo allerede i de østeuropeiske landene, som fikk sin nedtur under avviklingen av kommunismen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer