Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krise med alles blikk i nakken

Hillary Clintons bok er for utførlig, men den gir et godt bilde av en sterk kvinne og et innblikk i et rått politisk spill.

NEW YORK (Dagbladet): Til tross for at sitatene er kjent - det er delen som omfatter Monica Lewinsky-krisen som gjør størst inntrykk i Hillary Clintons bok «Living History». Den forteller om en dypt såret kvinne, men som aldri glipper taket i sitt politiske engasjement.

- Nåde ville komme, men inntil det skjedde, var min jobb å sette en fot foran den andre og komme igjennom nok en dag, skriver Hillary Clinton om dagene etter at hun har fått vite sannheten om Bill og Monica.

Hun forteller

at folk har spurt henne hvordan det var å komme igjennom denne tida. Hun svarer at det ikke er noe bemerkelsesverdig ved å stå opp og gå på jobben hver dag, selv det er full krise hjemme. Det må alle klare, enten man er truckfører eller førstedame.

- Men jeg måtte gjøre det med alles øyne på meg, skriver hun.

Man kan føle blikket i nakken når hun skriver om å gå ut til helikopteret omringet av pressefolk midt i skandalen.

Ei bok om en vanlig presidentfrue kunne ha blitt kjedelig. Hillary Clinton var langt fra ordinær i denne rollen, og hennes liv i Det hvite hus var fylt av dramatikk. Det er fortsatt interessant å få vite hvordan hun selv tenkte i disse vanvittige dagene da hennes manns omgang med sigarer og kvinners underliv gikk verden over. Dette klarer hun å gi en troverdig og menneskelig skildring av. «Living History» er blitt ei spennende bok, særlig om kollisjonen mellom en moderne selvstendig kvinne og den arkaiske rollen som «presidentens hustru». Hillary Clinton har skrevet ei sterk bok, med humor og selvironi. Hun opptrer i ballettskjørt og svart parykk for å få litt liv i leiren på sin 46-årsdag i Det hvite hus.

Noen ganger blir hun

for utførlig detaljert og tipper av og til over i det svulstige, som når hun forteller at møtet med Nelson Mandela var noe av det som hjalp henne. Kunne han tilgi, så måtte hun også kunne gjøre det. Det er litt sterkt å sammenlikne årtier i fangenskap på Robben Island med en ektemanns sidesprang. Det blir også vel mange som skal omtales positivt. Det er knapt en rådgiver som ikke er den smarteste hjernen hun noen gang har kjent.

En viktig del

av boka er der hvor hun gir leseren en forståelse av hvorfor hun - en dreven jurist og politiker - var den siste til å innse Bill Clintons miserer.

- I løpet av våre seks år i Det hvite hus hadde det vært en endeløs rekke beskyldninger mot Bill, alt fra ulovlig eiendomssalg til at han hadde barn med en prostituert i Little Rock. Jeg så dette som en del av høyresidens jakt på ham.

For den som søker svar på spørsmålet «hvorfor ble hun i ekteskapet?» er denne skildringen av hennes liv nødvendig.

Hillary Clinton er et politisk menneske fra hun er ni år og organiserer konkurranser, sportsturneringer og karneval i Park Rigde, Chicago til inntekt for veldedige organisasjoner. Som tenåring er hun ung-republikaner og deltar i valgkampen for Barry Goldwater. Akkurat som Monica Lewinsky tretti år seinere, er hun praktikant i Det hvite hus i Gerald Fords presidentperiode.

Forelskelsen mellom de

to blendende flinke jusstudentene Hillary Rodham og Bill Clinton er også et møte mellom to politiske sjeler, begge fast bestemt på verv, innflytelse og makt. Dette blir en bærebjelke i ekteskapet og er det Hillary søker til når krisen kommer.

- Bills rolle som president, institusjonen USAs president og hele konstitusjonens integritet sto på spill. Jeg visste at hva jeg gjorde og sa i de kommende dagene, ikke bare ville påvirke Bills og min framtid, men også USAs.

Hun er rasende over behandlingen hennes mann får av den uavhengige etterforskeren Kenneth Starr og skriver at det fikk henne over på sin manns side. Hun kaller riksrettsforhandlingene et rått politisk spill og en Sovjet-inspirert sak. Hun mener hele etterforskningen satte amerikansk rett i miskreditt og kastet bort millioner av skattedollar.

I etterpåklokskapens klare lys sier hun at to store feil ble begått i forhold til Kenneth Starr. Det første var å akseptere en slik uavhengig etterforsker, det andre var å ikke gå med på et forlik med Paula Jones - som hadde beskyldt Bill Clinton for seksuelle tilnærmelser.

Åtte år i Det hvite hus

er lenge, og Hillary Clinton skriver at så lenge har hun aldri tidligere vært uten fast arbeid. Gang på gang gjør hun feil. Hun etablerer seg med eget kontor under navnet Hillaryland og setter i gang med helsereform. Det går helt galt og hun får ansvaret for et dårlig midterm valgresultat i 1994.

Alle har meninger om alt, om hårbøylen hennes, om klærne og engasjementet hennes. Mest til sin rett som presidentfrue synes hun å komme på reiser verden rundt. I Kina hvor hun kan snakke om viktigheten av døtre eller i Irland hvor hun kan ta opp abortsaken.

Hillary Clintons bok kom ut i USA i går, midt i en brottsjø av lanseringer. I denne boka viser hun et mer menneskelig ansikt enn det litt kjølige og perfekte hun viser i offentligheten. Muligens er det også den politiske hensikten med boka. Men den gir et interessant innblikk i samtidshistorie og i et ekstraordinært liv.

Som da hun kjører i kortesje igjennom Moskva og blir bilsyk i baksetet. Hun må kaste opp, men det finnes ikke en papirserviett eller en plastpose. Det er ingen bønn. Hun må bare tørke seg rundt munnen, gå ut av bilen og smile. Programmet går videre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media