UTDANNING: Harald Flor er i en kommentar 19.1 dypt bekymret for Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), på bakgrunn av en årelang debatt om den nye høyskolens sammensetning og at professor Laura Beloff på Billedkunst har sagt opp sin stilling. Mange har trodd at det nye KHiO vil kunne gi kunstfagene et løft, se spennende tverrfaglige koplinger som er i tråd med kunstfeltets utfordringer og gi rom for kunstfaglig konsentrasjon og fornyelse. Tanken har vært at ved å lage en større organisatorisk enhet vil det være mulig å bygge fremragende fagutdanninger uten å bli knekket av de økende og ofte utmattende kravene til forskning, formidling og administrative rutiner og kontroll. Andre har ment, og mener fortsatt, at en slik høyskole blir for stor, upersonlig og autoritær.
DET KAN SIES at kunstfaglig utdanning egner seg særlig dårlig for en slik struktur. Et eksempel på dette er akademiutdanningen, som har en tradisjon og egenart som forholder seg til kunnskapsbygging og studieprogresjon på andre måter enn den ordinære akademiske virksomheten som høyskolemodellen, Kunnskapsreformen og Bolognaprosessen først og fremst er siktet inn mot. Internasjonalt er akademiene organisert på mange ulike måter, fra små frittstående institusjoner til deler av større fakulteter. Vår måte, der akademiet inngår i et fakultet, er meget vanlig og har for eksempel i London vist seg velegnet for å kunne ta høyde for de spesielle fagpedagogiske erfaringene og kravene.Etter regjeringens pålegg for 10 år siden om at kunstutdanningene skulle inn i høyskolesystemet, har KHiO de siste årene vært gjennom en omfattende endringsprosess. Vi har hatt en stor utfordring i å skape et fagnært administrativt system som responderer til våre utdanningers spesielle og ulike behov. Vi arbeider for å innarbeide frihet og nærhet i den nye organisasjonen. Vi har åpenbart ikke vært flinke nok til å involvere alle våre ansatte i dette, og det er forståelig at det oppstår betydelig frustrasjon underveis. Dette jobber vi intenst med. Det er en forutsetning at dialogen er åpen og tillitskapende - begge veier.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger