Krise under vann

Tett ubåt-thriller fra den kalde krigens tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det må jo bli klaustrofobisk, når store gutter som Harrison Ford og Liam Neeson slåss om plassen inne i en russisk ubåt anno 1961.

Klaustrofobien er en obligatorisk ingrediens i enhver ubåtfilm, og mellom Fords og Neesons figurer er det også trangt om plassen rent mentalt, i denne thrilleren basert på en virkelig hendelse fra den kalde krigens dager. I dette tilfellet ville det vært interessant å vite nøyaktig hva «basert på» innebærer, ettersom vi altså kan gå ut fra at vi ikke får den hele og fulle sannhet om hendelser som kunne fått katastrofale konsekvenser for kloden og faktisk må ha fått det for en rekke mennesker.

Uferdig flaggskip

K-19 var et flaggskip av en atomubåt for Sovjetunionen. Her skal den sjøsettes og testes med alle sine våpen så raskt som mulig for å avskrekke USA, i et uforsvarlig tempo. Liam Neeson spiller kaptein Mikhail Polenin, mannskapets mann, som raskt forstår at båten ikke er god nok og prøver å utsette jomfruturen. Han bli overprøvd av kommunistpartiet, som innsetter Alexei Vostrikov (Harrison Ford) som øverstkommanderende. Vostrikov er lojal, ambisiøs, streng og tar dessuten med den uerfarne Vadim (Peter Sarsgaard) til å overvåke båtens atomutstyr. En lekkasje i en reaktor blir ikke bare skjebnesvanger for et mannskap uten erfaring, med manglende strålingsbeskyttelse. Den kan føre til at hele arsenalet går i lufta og starter en krig. Så hva gjør Vostrikov? Lar han det gå prestisje i lojalitet og maktutøvelse, eller vil han risikere sin egen karriere for å redde liv?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer