Krise uten behandling

Ingress

Meninger

Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte før helgen at ebolautbruddet i Vest-Afrika må karakteriseres som en internasjonal krise. En koordinert internasjonal reaksjon er nødvendig for å stoppe videre spredning av den dødelige virusepidemien. I flere av landene som er rammet - Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria - er det erklært unntakstilstand. Hittil er bortimot 1000 mennesker døde. Ytterligere 1700 er smittet. WHOs generaldirektør Margaret Chan kaller utbruddet for den verste epidemien på fire tiår.

Ingen effektiv behandling finnes mot dette viruset som har en dødelighet på mellom 40 og 90 prosent. Denne uka skal et panel av internasjonale eksperter møtes i regi av WHO for å diskutere mulighetene for eksperimentell behandling av de smittede. Det har etiske implikasjoner å behandle pasienter med medikamenter som ikke er vitenskapelig testet og godkjent. Men i desperate situasjoner som denne kan det tenkes at testing på smittede personer er eneste farbare vei.

To amerikanske pasienter har overlevd ebolasmitten etter å ha blitt behandlet med eksperimentell medisin. Nå har et amerikansk legemiddelfirma igjen fått tillatelse av USAs mat- og legemiddeltilsyn til å teste et medikament på smittede mennesker, etter at forsøkene ble stanset i forrige måned fordi noen av forsøkspersonene reagerte negativt på store doser. Problemet med flere av ebolamedisinene som nå testes ut er at de har vist lovende resultater på aper, men er stort sett uprøvd på mennesker. Det tar også lang tid å framstille tilstrekkelige mengder.

Mange har antydet at legemiddelindustrien har unnlatt å forske på midler mot ebola fordi det dreier seg om en sykdom som rammer Afrikas fattige. Altså er potensialet for store inntjeninger ikke verd investeringene. Uansett hva man mener om en slik eventuell kynisme, må man nå forholde seg til en epidemi som er ute av kontroll. Det nytter ikke å stenge grensene for smittede, slik milliardæren Donald Trump i USA har foreslått. Ebola er en smittsom sykdom som kan stanses, ifølge WHO. Viruset smitter ikke gjennom luft. Derfor er det ingen grunn til panikkreaksjoner. Det viktige nå er at helsevesenet i de vestafrikanske landene som er hardest rammet får hjelp til å håndtere situasjonen, og at WHO koordinerer en global strategi.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.