Krise

Det er ikke bare norske artister som sliter med lave salgstall. I England er katastrofen total. Engelskmennene har nesten sluttet å kjøpe CD-er.

I fjor måtte Oasis selge 700000 eksemplarer av albumet «Be Here Now» før de gikk inn på førsteplass i England. Da Pulp toppet den samme lista med «This Is Hardcore» i april, ganske nøyaktig ett år seinere, hadde de bare solgt 50000 eksemplarer.

Rekordlavt

Og krisa stopper ikke der. To uker seinere hadde Catanonias album «International Velvet» overtatt førsteplassen etter bare 32000 solgte CD-er. De ble danket ut av Garbages «Version 2.0» allerede etter sju dager. Da hadde ikke Garbage solgt mer enn rekordlave 31000 eksemplarer av skiva.

Den britiske musikkavisa NME spår at krisen er begynnelsen til slutten for plateselskapene. Avisa skriver at plateselskapene slik de eksisterer i dag vil være historie i løpet av en tiårsperiode, på samme måte som platebutikkene.

Publikum svikter

Også billettsalget til sommerens festivaler går tregt på de britiske øyer. Verst har det foreløpig gått utover festivalen Universe i Knebworth, som har solgt så få billetter at hele arrangementet er avlyst. Samtidig går engelskmennene på kino og fotballkamper som aldri før.

Selv om Norwegian Wood opplevde et rekordår og Quart-festivalen selger billetter som varmt hvetebrød, har platesalget til norske artister vært sviktende i lang tid.
Musikkbransjen har blitt beskyldt for å ødelegge platemarkedet med overdreven TV-annonsering. Krisa i England ser imidlertid ut til å være mer strukturell enn som så.