DEBATT

Nav-skandalen:

Krisearbeidet er ikke imponerende

Vanligvis blåser politiske skandaler over, fordi de knytter seg til enkeltmenneskers handlinger. Nav-krisen kan imidlertid bli både langvarig og underminere tilliten til myndighetene.

Under press: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Under press: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i år ga jeg ut boka Krisehåndboka, og skrev i en kronikk på lanseringsdagen at jeg tror vi neppe vil se den siste store krisen i norsk politikk.

Få måneder seinere er en ny skandale åpenbar: Norsk lov har pålagt ulovlige restriksjoner på bevegelsesfriheten til mennesker som får ytelser fra Nav. Et stort antall mennesker er fengslet med grunnlag i reguleringer som stred mot EØS-jussen.

Flere tusen kan ha blitt rammet av en ulovlig praksis, fordi de har holdt seg hjemme i Norge framfor å reise utenlands.

Allerede nå er flere politikere ute etter statsråd Anniken Hauglie (H). Rødt-leder Bjørnar Moxnes lurer på hvorfor det gikk 14 dager fra hun fikk vite om saken og til hun snakket med Nav.

Andre snakker om en mistillitskrise, og en villet politikk som har rammet svake grupper. Regjeringen kritiseres, og det vil overraske meg om mistillitsforslag ikke dukker opp.

Norske politiske skandaler er stort sett konsentrert rundt enkeltpersoner som gjør dumme eller ulovlig handlinger. Politikere setter opp utleieleiligheter eller stabbur ulovlig, de lyver eller villeder, eller uttaler seg på en uheldig måte som skaper forargelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer