Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Cats»

«Krisefilm» blir forandret

Universal varsler nye og bedre visuelle effekter etter knusende slakt.

NYE VERSJON: I løpet av søndag lanserer Universal en ny og forbedret verson av den skandalistere storfilmen «Cats». Norsk primiere er 1. juledag. Video: UNIVERSAL Vis mer

En av julas storfilmer, «Cats» er en filmatisk «katastrofe» skal man tro filmkritikere. Allerede da traileren ble sluppet i juli, ble det rabalder: spesielt de digitale «kattekostymene» vakte oppsikt.

Nå varsler Universal vesentlige forbedringer og forandringer, i håp om å redde filmens omdømme og sikre inntjeningen i jula. Det melder Hollywood Reporter.

Mer enn 100 millioner

Allerede på filmens premiere for få dager siden varslet filmselskapet Universal tusenvis av kinosaler om at de vil motta en oppdatert versjon av Tom Hoopers «noen forbedrede visuelle effekter», ifølge en kopi av notatet innhentet av The Hollywood Reporter.

OPPSIKT: Kattekostymene i filmen vekker oppsikt - og avsky. Foto: Universal
OPPSIKT: Kattekostymene i filmen vekker oppsikt - og avsky. Foto: Universal Vis mer

«Cats» skal ha kostet mer enn 100 millioner dollar.

Nå har Universal jobbet på spreng noen dager med å forbedre og justere deler av filmens digitale effekter. Den nye versjonen skal, ifølge Hollywood Reporter, være klart til digital utsendelse i løpet av i dag, søndag 22 desember.

«Mareritt av pelskledde pupper»

Filmen er basert på den amerikanske forfatteren T.S. Eliots diktsamling «Old Possum’s Book of Practical Cats» fra 1939. Denne ble løst gjort om til musikalen «Cats» av Andrew Lloyd Webber i 1981 - som for øvrig gikk i 21 år i London og 18 år på Broadway.

Til tross for at Dame Judi Dench, Idris Elba og Ian McKellen medvirker, er den blitt slaktet.

Dagbladets anmelder skriver: «Et mareritt av pelskledde pupper. Det er alltid både litt forferdelig og litt fascinerende å se noen lage et produkt, og bruke masse penger og prestisje på det, og ikke på noe punkt innse hvor absurd det hele ser ut utenfra, og konkluderer med terningkast 2».

- Fullkomment grusom

De fleste norske og utenlandske kritikere knuser filmen og bruker ord som «grusom», «utrolig», «elendig», «ubeskrivelig». The Guardian legger ingenting imellom i sin fordømmelse, og kaller «Cats»-traileren «en av de mest forstyrrende filmtrailere noen gang».

DANSENDE: Katter danser i gatene. Foto: Universal
DANSENDE: Katter danser i gatene. Foto: Universal Vis mer

I selve anmeldelsen strekker filmkritiker Peter Bradshaw seg enda lenger.

Han skriver slakten som et stort, sammenhengende dikt - muligens en hyllest til nettopp T.S. Eliot. «A purr-fectly dreadful hairball of woe», skriver Bradshaw - som løst kan oversettes til «en fullkomment grusom hårball av elendighet».

- Et «tragisk kaos»

Hollywood Reporter skriver at filmen spilte inn bare 2.6 millioner dollar i åpningshelga, og nå frykter filmskaperne og filmselskapet interessen skal dale på grunn av anmeldelsene og påføre selskapet store tap.

OPPDATERT: I dag kommer den nye utgaven av «Cats», og skal være klar for den norske premieren 1. juledag. Foto: Universal
OPPDATERT: I dag kommer den nye utgaven av «Cats», og skal være klar for den norske premieren 1. juledag. Foto: Universal Vis mer

Det skal være filmregissør Tom Hooper som selv har ønsket å gjøre forandringer på filmen.

Vanity Fair mener filmen er et «tragisk kaos», selv om den sammenliknes med en villkatt som «fortjener litt sympati». «Denne filmen tester verdigheten til selv de mest fremragende skuespillere», skriver kritikeren.

Hva med en doktorgrad?

Det er ikke ofte at verdenspressen vender seg så unisont mot en film. Her finner ikke anmelderne noe formildende, bortsett fra enkelte gode skuespillerprestasjoner, som likevel ikke kan redde filmen.

Vox kaller filmen enkelt og greit «ubeskrivelig». Anmelder Alissa Wilkinsons konklusjon er at «jeg håper jeg aldri ser den igjen».

New York Times mener man kan bruke filmen for å skrive en doktorgrad om hvordan ikke lage en film. Chicago Tribune gir 0 stjerner, altså ingen, og mener hovedrolleinnehaver Francesca Wayward er det eneste som gjør at man kommer seg gjennom filmen.

- En gigantisk feiltakelse

New York Posts filmanmelder skulle helst sett den slettet fra sin egen hukommelse: «Tom Hoopers film er en gigantisk feiltakelse, fordi han totalt har droppet alt som gjorde «Cats» til et strålende sceneshow».

KRITIKK: Filmen har fått massiv kriikk for kostymene og de digitale arbeidene. Foto: Universal
KRITIKK: Filmen har fått massiv kriikk for kostymene og de digitale arbeidene. Foto: Universal Vis mer

«Regissøren bruker grusomme CGI-menneskehybrider som ser verre ut enn sminke», skriver Oleksinksi videre.

Regissør Tom Hooper står bak tidligere storfilmer som «Les Misérables», «Kongens tale» og «Den danske piken».

«Cats» har norsk premiere første juledag.