Krisefrykten sprer seg

Ingress

Meninger

Det er en viss kontrast mellom statsminister Jens Stoltenberg uttrykksmåter og sentralbanksjef Øystein Olsens. Det er forståelig. De har ulike roller. Stoltenberg mener den økonomiske krisa i Europa nå slår inn i norsk økonomi, mens sentralbanksjefen tegner et mer nøkternt bilde av det hele og holder styringsrenta uendret. En senkning av renta nå ville vært et krisetegn. De to er imidlertid ikke alene om å mene noe om norsk økonomi. LOs sjeføkonom Stein Reegård råder regjeringen til å klargjøre en krisepakke for å hjelpe sektorer som nå sliter. I forrige uke la NHO fram sine økonomiske analyser, basert på intervjuer med 2600 medlemsbedrifter. Den etterlot et klart inntrykk av at bremsene er satt på i næringslivet. Fra boligsektoren kommer sprikende betraktninger, alt fra prisnedgang til dempet prisvekst.

Det er stor forskjell på en krise og noe reduserte vekstanslag. Stoltenberg mener fornuftig nok at man må komme kriser i forkjøpet ved å tolke tendenser og utviklingstrekk tidsnok til å sette inn motstøt. LO er særlig på vakt overfor økende arbeidsledighet, og vil ha tiltak for å motvirke dette. Men både Ap og LO har politisk interesse av å rope varsku. Boligsektoren er full av folk med ulike økonomiske interesser. Noen skal kjøpe, andre skal selge, atter andre skal bygge. Journalister vil ofte se etter det dramatiske og forsterke svake tendenser til overtydelige budskap.

Så hva er da situasjonen? Norge er fortsatt en idyllisk halvøy i Europa. Ferie- og skattepenger kommer behagelig inn på folks konti. Kjøpekraften er stor. Men optimismen er avløst av en noe avventende holdning. Bedrifter i fastlandsindustrien avventer investeringsbeslutninger. Krisa i Europa fører til vanskeligere marked for norske eksportbedrifter. Usikkerheten brer seg en smule. Samtidig suser olje- og gassrelatert industri videre. Oppmerksomheten omkring den todelte økonomien er imidlertid konstant til stede. Det samme er bekymringen for et særnorsk høyt lønnsnivå. Det har ført til mer moderate lønnsoppgjør enn de fleste prognosemiljøene hadde antatt. Det betyr at sentrale aktører er innforstått med sårbarheten i norsk økonomi. Sårbarhet er neppe nok til at velgerne igjen flokker seg om Stoltenberg. Da må det en vaskeekte krise til, og den kommer neppe i tide.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.