Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Kriseledelse som krasjet

«Gjør som jeg sier, ikke som jeg gjør» er ubrukelig i kriseledelse. Likevel har både Helsedirektoratet og justisministeren gått i fellen, skriver John O. Egeland.

UHOLDBAR: Justisminister Monica Mælands begrunnelse for at hun ikke opptrer smittefarlig er patetisk og faglig uholdbar. Automatiske dører og sjefstoaletter er ingen garanti for at smitten ikke brer seg.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UHOLDBAR: Justisminister Monica Mælands begrunnelse for at hun ikke opptrer smittefarlig er patetisk og faglig uholdbar. Automatiske dører og sjefstoaletter er ingen garanti for at smitten ikke brer seg.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Nærmere 50 personer i helsevesenets toppledelse ble satt i karantene etter at en leder viste seg å være smittet. Beslutningen omfattet bl.a. helsedirektør Bjørn Guldvog og Camilla Stoltenberg som leder Folkehelseinstituttet. Bakgrunnen er at en sentral medarbeider i Helsedirektoratet fikk unntak fra karantenebestemmelsene da han kom hjem fra en reise i Spania. Mannen hadde hatt symptomer på forkjølelse før han reiste, og disse var også tilstede da han kom hjem. Testing viste at han var smittet av coronaviruset.

Det var helsedirektør Bjørn Guldvog selv som avgjorde at medarbeideren ikke skulle ha karantene fordi hans funksjon i Helsedirektoratet ble ansett for å være «kritisk». Nå er den blitt kritisk av helt andre grunner.

Helsedirektøren kunne ha tenkt på hva som allerede hadde skjedd på Ullevål sykehus. Enn lege som som hadde vært i Italia gikk på jobb uten å vite at han var smittet. Det førte til at sykehuset måtte stenge hele øyeavdelingen.

CORONAVIRUSET: Justisminister Monica Mæland sier politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Video: Regjeringen Vis mer

Mest overraskende er justisminister Monica Mælands (H) oppfatning av karantenebestemmelsene. Hun er i karantene fram til onsdag, men valgte likevel å holde pressekonferanse fra sitt kontor i Justisdepartementet sist søndag. Der var hennes hovedbudskap at politiet nå vil begynne å straffeforfølge personer som bryter karantenebestemmelsene. Ifølge Mæland kan slik oppførsel straffes med bøter eller fengsel.

På spørsmål fra Dagbladet bekreftet Mæland at hun dro på jobb i karantenetida. Og statsråden forklarte hvordan hun tok forholdsregler:

- Du kommer ikke til å lese i avisa at jeg har smittet noen. Vi har dører som åpner seg selv og egne toalett. Jeg følger alle gode råd, tar heisen alene, for å si det slik.

Justisministeren understreket at hun har en jobb å gjøre, bl.a. med graderte saker, og at hun kunne fått innvilget unntak fra karantenebestemmelsene. Det akter hun likevel ikke å gjøre. Ifølge justisministeren har hun og departementet løst dette på en måte de mener «er helt trygt og smittefritt». Og legger til: «Vi kommer til å gjøre det på samme måte til karantenen min er over».

I krisetider kan myndighetene ta i bruk sterke tvangsmidler og innføre restriksjoner som endrer hele dagliglivet til folk flest. Nå står nærmere en halv million i fare for å bli permittert, og mange frykter de ikke har noen jobb å gå tilbake til når smittefaren er blitt mindre. Foretak kan gå konkurs. Ifølge Folkehelseinstituttets scenario vil smittefaren kanskje ebbe ut et stykke ut på høsten. Tidligst. Nå må barn holdes hjemme, alle skoler og universiteter er stengt, hele kulturlivet er nede og hoteller og restauranter stenger.

Dette skaper spenninger og de øker i takt med restriksjonenes omfang og varighet. Påkjenningen er ennå i en tidlig fase, og ingen vet med sikkerhet hvordan reaksjonene på lengre sikt vil bli. Det som derimot er sikkert, er de krav som stilles til myndighetenes kriseledelse, både den politiske og administrative. Denne ledelsen må strengt overholde de begrensninger de legger på andre, og unntak må være synlige, absolutt nødvendige og tydelig begrunnet.

Derfor er det ille når Helsedirektoratet snubler i egne bein allerede i krisens startfase. Selvsagt blir helsetoppenes arbeid påvirket av at det må utføres av personer som sitter i hver sin bolig og bare kan kommunisere elektronisk. I en krise trengs det en samlet stab, ikke spredte enkeltpersoner.

Justisminister Monica Mæland er likevel den som har opptrådt mest tankeløst og kritikkverdig. Hennes begrunnelse for at hun ikke opptrer smittefarlig er patetisk og faglig uholdbar. Automatiske dører og sjefstoaletter er ingen garanti for at smitten ikke brer seg. Justisministeren argumenter akkurat slik tusener vil være fristet til å gjøre: Min jobb er viktig, og jeg kan ta forholdsregler som ikke gjør det nødvendig å holde bestemmelsene om karantene. De gjenstridige smitteturistene i fjellet tenker i samme baner.

I en pandemi er rommet for egne beslutninger svært lite. Slik må det være om vi skal klare å bremse smittens utbredelse og skjerme de mest utsatte. De første til å forstå det må være landets politiske ledere og de etater som har et spesielt ansvar i denne krisen.

Hele Norges coronakart