LEDER

ITALIA

Krisen har trekk som er typiske for italiensk politikk

Det siste Europa trenger nå er styrking av populismen.

EU-TILHENGER: Italias president Sergio Mattarella
EU-TILHENGER: Italias president Sergio Mattarella Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Italia er inne i en politisk krise som kaster lange skygger. Børser over hele verden skjelver og sender aksjekursene nedover. I EU sprer uroen seg, og enkelte analytikere mener et nyvalg vil være en eksistensiell trussel mot hele eurosonen. Innad i Italia blir det reist spørsmål om landet egentlig fortjener betegnelsen demokrati. I økende grad rettes søkelyset mot finanssektorens innflytelse på politikken. Kritikerne peker på at finanselitene driver en maktutøvelse som beskytter systemet, stimulerer populismen og svekker de demokratiske institusjonene.

Krisens utspring er det siste italienske valget der Femstjernersbevegelsen (M5S) og Ligaen (Lega) til sammen fikk halvparten av stemmene. Begge partier er EU-kritiske og populistiske. Ligaen har også en sterkt innvandringsfiendtlig profil. 21. mai lanserte de to partiene jussprofessoren Giuseppe Conte som sin statsministerkandidat. Han hadde ingen politisk erfaring fra tidligere. Etter en uke kunngjorde Conte at han ga opp forsøket på å danne ny regjering. Årsaken var at president Sergio Mattarella nektet å godkjenne Paolo Savona som finansminister. Presidenten – som er en sterk EU-tilhenger - har bekreftet at han nektet godkjennelse på grunn av Savonas motstand mot euroen. Han sa utnevnelsen ville ha ført til uro i markedet og bekymring blant investorer både i Italia og internasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer