DEBATT

Coronaviruset:

Krisepakken til noen av de hardest rammede gjenstår

Mange barn og unge lever i hjem med vold og omsorgssvikt. Når skoler, barnehager og fritidstilbud holder stengt, har de mistet sitt fristed. For mange har vondt nå blitt til mye verre.

DE MEST SÅRBARE: Når samfunnet er i «lockdown» er det ikke lenger noen som spør etter de barna som ikke dukker opp i barnehagen, eller de som mangler ute i gata, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DE MEST SÅRBARE: Når samfunnet er i «lockdown» er det ikke lenger noen som spør etter de barna som ikke dukker opp i barnehagen, eller de som mangler ute i gata, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 107 000 +417
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+788.0K
døde 3 010 000 +12.0K
Se mer

Tiltakene staten har satt inn er viktige for å stoppe coronasmitten, men konsekvensene er store. Ikke bare i et samfunnsøkonomisk perspektiv, men for tilværelsen til de mange som fra før av hadde en vanskelig hjemmesituasjon.

Når regnskapet til slutt skal gjøres opp, er faren stor for at det er de mest sårbare i samfunnet vårt som har måtte betale den høyeste prisen.

Hege Nilsen Ekberg, daglig leder i Stormberg.
Hege Nilsen Ekberg, daglig leder i Stormberg. Vis mer

Hjelpetjenestene melder om stor økning i henvendelser under koronakrisen. Kirkens SOS besvarer nå daglig rundt 200 samtaler mer enn normalt, skriver Fædrelandsvennen. Røde Kors sitt tilbud til unge; Kors på halsen, utvidet lørdag åpningstidene sine på grunn av den store pågangen.

Familievold er et av våre største samfunnsproblem. En fersk forskningsrapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, viser at en av 20 barn har opplevd alvorlig fysisk vold i hjemmet, som å bli sparket, slått med en hard gjenstand eller å bli banket opp. Langvarig isolasjon av familier som er preget av vold, overgrep eller omsorgssvikt vil ramme mange av barna hardt. At hjelpetjenestene utvider sine åpningstider og telefontilbud er både viktig og bra. Men mange telefoner vil aldri komme.

Regjeringen har åpnet for å gi et barnehage- og skoletilbud til de som har særlig omsorgbehov. Hver enkelt kommune må ta et ansvar for de barna det gjelder. Men den viktige jobben med å fange opp flere av disse barna er nå satt helt på vent.

Barn holder ofte tett om omsorgssvikt og misbruk. De er avhengige av at ressurspersoner rundt dem fanger opp tegnene og varsler hjelpeapparatet. Denne muligheten er nå ikke-eksisterende. Barna med de vonde hemmelighetene har blitt enda mer usynlige. Det som skjer bak husets fire vegger har blitt enda mer skjult. Det er for lett å glemme dem som sitter stille i skyggen.

Årlig er det 150000 barn og voksne som får hjelp av familieverntjenesten i kommunene. Sinnemestring, parterapi, familieterapi, foreldreveiledning og samtaletilbud for barn, er bare noe av det som tilbys.

Når coronakrisen traff Norge stoppet Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) all aktivitet i nesten to uker, og alle landets 41 familievernkontorer ble stengt. 26. mars gjenåpnet kontorene, hovedsakelig for å gi tilbud over telefon. Bufdir melder at det kan være redusert kapasitet flere steder som følge av at ansatte er i karantene eller hjemme med egne barn.

Restriksjonene på grunn av corona-pandemien har også ført til at tilrettelagte avhør med volds- og overgrepsutsatte barn utsettes, melder NRK. Fagfolkene frykter at konsekvensene vil kunne bli fatale for noen.

Stormberg samarbeider med fem krisesentre i landet. De melder om færre henvendelser de siste ukene. Det er ikke et godt tegn. Vi vet at situasjonen med corona-pandemien fører til en presset situasjon i mange hjem. Når hjelpetilbudene er redusert og muligheten for å komme seg ut av hjemmet er så godt som fraværende, er det mange barn som må tilbringe alt for mange timer i hjem med overgrep og vold. Det å ringe en alarmtelefon uten å bli oppdaget, kan være vanskelig. Pusterommet til å be om hjelp har blitt borte. Krisesentrene forteller at de frykter det nå er stille før stormen.

For å demme opp for konsekvensene av at landet ble stengt ned, har regjeringen i flere omganger kommet med krisepakker. Først ut var reiselivsbransjen og de store selskapene, så kom krisepakken for de små virksomhetene, for gründere, for de som mottar dagpenger og for studentene. Fremdeles gjenstår de mest sårbare i samfunnet vårt; de usynlige barna.

Nylig etterlyste Røde Kors en egen krisepakke for barn som har det vanskelig. Den bør komme raskt. Samtidig som kravet til fysisk avstand er nødvendig for å stoppe smitten, har behovet for å se den andre og bry seg, aldri vært større.

Corona-pandemien vil ødelegge mange liv. Men ikke alle vil være på grunn av Covid-19-smitte. Vi må ikke glemme de vi ikke lenger ser. Vi kan ikke la de mest sårbare i samfunnet betale den høyeste prisen.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer