Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Krisetall for streikerammet NRK på 17. mai

NRKs 17. mai-seertall stuper under streiken. - Naturlig at flere velger TV 2 når NRK er i streik, sier TV 2s nyhetsredaktør.

17. MAI: NRKs seertall for 17. mai-sendingen gikk ned med hele 279 000 i gjennomsnitt fra i fjor til i år. Samtidig gikk TV 2s seertall opp. FOTO: NRK
17. MAI: NRKs seertall for 17. mai-sendingen gikk ned med hele 279 000 i gjennomsnitt fra i fjor til i år. Samtidig gikk TV 2s seertall opp. FOTO: NRK Vis mer

Mens NRKs journalister er i streik, kan TV 2 juble over gode seertall på sin 17. mai-sending, «God 17. mai Norge». Sendingen hadde i gjennomsnitt 238 000 seere. Til sammenligning hadde den samme sendingen 87 000 seere i gjennomsnitt i fjor.

«God 17. mai Norge» ble sendt fra klokken 08.00 til 11.00. TV 2s direktesending fra Slottsplassen, som overtok fra klokken 11.00 til 14.00, gikk også kraftig opp fra i fjor.

I år trakk TV 2s sending 154 000 seere, mens 64 000 så denne sendingen i fjor.

- 17. mai på TV er viktig for mange i Norge, og det er naturlig at flere velger TV 2 nå når NRK er i streik. Det viser også at nordmenn liker den viktige jobben programledere, journalister og fotografer gjør. Historiene som fortelles, gjestene og selve formidlingen betyr alt for en god opplevelse, sier Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2.

NRK går ned

NRKs 17. mai-sending, «Gratulerer med dagen!», ble sett av 188 000 seere i gjennomsnitt. Dette ga en markedsandel på 42 prosent, ifølge NRKs analyseavdeling.

NRK hadde dermed en svært tydelig nedgang fra i fjor, hvor 467 000 så sendingen i gjennomsnitt. I 2016 var gjennomsnittlig seertall 403 000.

GODE TALL: TV 2 økte fra 87 000 seere på fjorårets sending av «God 17. mai Norge», til 238 000 seere i snitt under årets sending. FOTO: TV 2
GODE TALL: TV 2 økte fra 87 000 seere på fjorårets sending av «God 17. mai Norge», til 238 000 seere i snitt under årets sending. FOTO: TV 2 Vis mer

Marius Lillelien, fungerende mediedirektør i NRK, sier det er som forventet at deres tall var betydelig lavere enn i fjor. Han mener også det var forventet at TV 2s tall ville gå opp, når det var usikkert hva som ville skje med NRKs sending.

- Vi er likevel veldig godt fornøyd med å ha skapt 17. mai-stemning for 188 000 mennesker, som fortsatt er veldig mange mennesker, sier Lillelien.

NRK har vanligvis sendt innslag fra 17. mai-feiringen rundt om i hele landet. På grunn av streiken ble det i år kun sending fra barnetoget i Oslo, og en halvtime med intervjuer fra programlederne Haddy N'jie og Dennis Vareide.

- Vi er glade for å ha kunnet gi publikum et tilbud når ting er som de er, og synes våre folk gjorde en ypperlig jobb under vanskelige forutsetninger, sier Lillelien.

STREIKER: 1.700 journalister og redaksjonelt ansatte i NRK ble tatt ut i streik tirsdag ettermiddag, etter at NJ og NRK ikke klarte å bli enige om årets lønnsoppgjør. Video/reporter: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer Vis mer

- Økning for Nyhetskanalen

I liket med Lilleien, mener Marianne Massaiu, TV-sjef i mediebyrået Mediacom, også at seertallene var som forventet.

- NRK hadde en annerledes sending enn de pleide å ha, når de bare dekket barnetoget fra Oslo. Da fikk TV 2 muligheten til å vise seg fram. At TV 2 fikk flere seere var forventet, sier Massaiu, til Dagbladet.

Hun legger til at hun også så på seertallene mandag og tirsdag. Ifølge Massaiu hadde TV 2 Nyhetskanalen og nyhetssendingene på TV 2 mye høyere seertall enn ellers, etter at NRK-streiken startet tirsdag.

- Men utover det så det ikke ut til at noen kanaler vant et eneste seerminutt. Bortsett fra TV 2 Nyhetskanalen og nyhetssendingene, var det ganske statisk, sier Massaiu.

Hun tror også at så fort streiken er over, vil NRKs seertall går tilbake til normalt.

- Viser viktigheten
Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, mener TV 2s seertall på 17. mai også viser hvor viktig det er at vi har to allmennkringkastere i Norge. Hun uttaler at de ønsker å være et alternativ og supplement til NRK.

- Vi gjør hverandre bedre, og det er seerne og leserne som tjener på det. Jeg håper og tror Norge er fornøyd med hva vi leverte 17. mai, og jeg er stolt av den jobben dyktige TV 2ere gjør, sier hun.

- TV 2 har god og lang historikk på denne type produksjoner, det har også NRK. Vi har «God morgen Norge»-redaksjonen som er eksperter på å levere aktuelt innhold for folk flest - innen alle livets temaer, sammen med nyhetsavdelingen som skal speile landet, være tett på nyhetsbildet, og gi direkte rapportering når ting skjer. Det er en formel jeg har tro på, sier Solbrække.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media