MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og Bahareh Letnes møtte pressen i Arendal. Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

Krisetilstander

Er all PR god PR? Gambit trenger strategisk krisehåndtering etter den skandaløse Sandberg-seansen.

Kommentar

Så der satt vi da, representantene fra Presse-Norge. Benket sammen i en stutt liten bar i Arendal. Omtrent som om det var juletrefest og vi ventet på nissen. Da Per Sandberg gikk av dagen før, hadde han lovt å møte pressen. Han skulle svare på alle, absolutt alle, spørsmål, sa han da. Riktignok hadde det i løpet av dagen vært mye fram og tilbake, men eksstatsråden hadde landet på at han ville møte pressen på kommunikasjonsbyrået Gambits vorspiel til partilederdebatten samme kveld. Av alle Sandbergs planer som var blitt omkalfatret de siste 24 timene, sto denne av en eller annen grunn fast.

Vi var tidlig ute. Det var glissent. Med ett begynte noen å konstruere et slags bur på den lille scenen. «Skal de bure inn Sandberg», var det noen som fniste. Men nei, snart var det mulig å se hva det var: Bakgrunnsveggen med logoen til Gambit - Hill & Knowlton, som senere skulle lyse bak Sandberg og Letnes på de fleste bildene fra kvelden. Det var ingen som skulle være i tvil om hvem som kjørte showet.

Allerede da begynte mumlingen: Var det egentlig lurt av Gambit å assosieres med dette sirkuset? Et byrå som har som uttalt ambisjon å «være Norges bredeste fagmiljø, og den mest profesjonelle konsulentvirksomheten innen kommunikasjon»? Hittil hadde det ikke vært veldig profesjonelt.

SNAKKER UT: Per Sandberg (58) reiste til Iran på det han selv har kalt en «privat og spontan ferietur». Ferieturen har vist seg å få konsekvenser for hans stilling som fiskeriminister. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi vet alle hvordan det gikk. I løpet av døgnet hadde en mann som i flere uker hadde framstått som fullstendig sveiseblind, plutselig sett litt klarere. Eventuelt fått en telefon om at det var dumt å kaste perler for svin, når man kan selge dem i innbundet form på Ark og Norli. Så i stedet for å svare på alle spørsmål som lovet lot han seg «intervjue» av de to Gambit-konsulentene Stein Kåre Kristiansen og André Kolve. Sistnevnte for øvrig Sandbergs tidligere rådgiver. De to kjørte samtalen som om de var «Senkveld»s Thomas og Harald. Forhåndsavtalt pusing, og få, tilnærmet ingen, kritiske spørsmål. Det var også Gambit som koordinerte de stusslige en-til-en-intervjuene etterpå, og da Sandberg og Letnes forlot lokalet, var det med Kolve og Kristiansen som «bodyguards» mot pressen.

Om det var gjennomtenkt fra deres side eller ikke: Med pusesnakk og koordinering forhindret Gambit pressen i å gjøre jobben sin i en alvorlig sak med bred offentlig interesse. Fra å ha blitt lovet full åpenhet, var det nå total tåkelegging. Kritikken var også umiddelbar. Både mot Sandberg og Gambit. Først på Twitter: «Synd at Stein Kåre Kristiansen ikke spør Sandberg om fakta i saken.» (Alstadheim i DN.) «Denne pressekonferansen er ren svindel.» (Myksvoll i BT.) «Gambit bygger merkenavn. Litt usikker på effekten hvis du får æren for kommunikasjonsstrategien til Sandberg.» (Glomnes i Aftenposten.)

I bransjeavisa Kampanje virket det som om kommunikasjonsbransjen krympet seg i kor. «Det er ikke ofte at selskap går inn og blir en aktør i en politisk sirkusforestilling», sa Hans Christian Vadseth i First House. «Det var virkelig ikke et stolt øyeblikk for kommunikasjonsbransjen. (...) Hvis det er Gambit som hadde regi på alt dette og ikke lot pressen slippe til med spørsmål og oppfølging, da tar man på seg en rolle man ikke skal ha som byrå. Og det er i så fall betenkelig. Det vi som byrå gjør, er jo å legge til rette for pressen», sa Beate Nossum.

MØTTE PRESSEN: Per Sandberg og kjæresten Baharet Letnes møtte pressen etter å ha lovet et oppgjør. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Hvor var det det gikk galt? Da det ble bestemt at Kolve og Kristiansen var de som førte samtalen, da pressen ikke lenger skulle få svar på alle spørsmål, da det ble en boklansering framfor pressekonferanse.

Men om Gambit ser problemstillingen, er heller diffust.

Jan Ottesen, sjef for samfunnsavdelingen i Gambit, sa denne uka til Kampanje at: «Arrangementet gikk som planlagt.» og «Vi registrerer at det ble stor interesse for vårt lenge planlagte arrangement på Arendalsuka.»

La oss håpe disse svarene er er ren krisehåndtering.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.