Kristen-bråk i Bergen: - Ført bak lyset

Bergens nye kulturscene «er blitt et fyrtårn for Guds rike», ble det sagt da snoren ble klippet. Nå murres det i byens kulturmiljø.

SA NEI: Bergen-artist John Olav Nilsen fikk en følelse av å bli ført bak lyset og ville ikke spille på Forum Scene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SA NEI: Bergen-artist John Olav Nilsen fikk en følelse av å bli ført bak lyset og ville ikke spille på Forum Scene. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Forum Scene et interessant eksperiment: Huset skal både fungere som scene for rockens raddiser og kristenlivets mest konservative, samtidig. Ikke rart det blir gnisninger, skriver kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand, i en kommentar.

To band trakk seg fra den tre dager lange gjenåpningen av det ærverdige Forum-bygget i Bergen forrige uke, og SV, MDG og Rødt boikottet en politisk debatt i lokalene. At artister og politikere ikke vil stille ved Bergens nye storscene skyldes byggets gamle og nye eierhistorikk.

Artist John Olav Nilsen endte med å avlyse spillejobben noen få timer før avtalt spilletid sist torsdag. Ifølge Facebook-uttalelsen fordi «deres og våre holdninger til kultur i tango med religion er ikke forenlig».

- John Olav avlyste fordi han fikk en følelse av å bli ført bak lyset. Det ble bedyret sterkt overfor oss at arrangementet og arrangørs tilknytning til Forum var helt sekulært, men da det nærmet seg fikk han en snikende fornemmelse om at det ikke stemmer likevel. Når alt kom til alt sto de nye eierne og håndhilste på gjestene under åpningen, sier manager Sigve Prestnes til Dagbladet.

NY OG FIN: Gamle Forum på Danmarks plass gjenoppstår etter omfattende arbeid verdt 80 millioner kroner. Foto: Siv-Elin Skoglund / Forum
NY OG FIN: Gamle Forum på Danmarks plass gjenoppstår etter omfattende arbeid verdt 80 millioner kroner. Foto: Siv-Elin Skoglund / Forum Vis mer

Eid av pinsemenighet

For en stund tilbake offentliggjorde bergensbandet Romskip at de ikke ville spille under Forums åpningshelg. En av byggets «nye» eiere, skipsreder Bernt Daniel «Dan» Odfjell, skriver nemlig kommentarer for ytre-høyre nettstedet Resett.

I sine tekster omtaler Odfjell seg seg selv som nasjonalist, hyller Trump og kaller blant annet Erna Solbergs utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide for «en papegøye». Han er også svært kritisk til muslimer og globalisering.

EIER: Skipsreder og Resett-skribent Bernt Daniel «Dan» Odfjell. Bildet er fra 2008. Foto: NTB Scanpix
EIER: Skipsreder og Resett-skribent Bernt Daniel «Dan» Odfjell. Bildet er fra 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Pinsemenigheten Salt, hvor den kjente forretningsmannen Håkon Jahr er styreleder, har kjøpt bygget og eier det sammen med Odfjells Ten Commandments AS. Parallelt med sceneutleie skal Salt bruke Forum som kirke for menigheten.

Ifølge grunnboka fra Statens kartverk er det per nå ikke tinglyst noen nye eiere, men salget skal være helt i sluttfasen og tinglyses i løpet av denne uka, får Dagbladet opplyst av Salt.

- Odfjell er passiv eier

Pastor i Salt Bergen, Sigurd Bekkevold, beklager overfor Dagbladet at åpningen har vært preget av kontroverser. Han presiserer at Salt er partipolitisk nøytral og «vektlegger åpenhet, gjestfrihet og inkludering av alle mennesker».

- Noen av oppfatningene skyldes misforståelser. Salt kjøper Visjon Norge og Norge Idag helt ut av eierskapet i Forum. Som utleiere legger vi ikke noen føringer på Forum Scene, som drives av et helt uavhengig selskap, LiveOn AS.

Bekkevold vil også oppklare eventuelle uklarheter om Odfjells aksjepost på 25 prosent.

- Han var allerede aksjonær da vi avtalte å kjøpe ut de øvrige eierne, men ønsket ikke å selge sine aksjer. Det er imidlertid avklart at Odfjell skal være en passiv eier i bygget, fra sin base i Chile. Han kommer ikke til å ha styreplass eller til å være involvert i driften av selskapet. Han har ingen relasjoner til selskapet som drifter Forum Scene og har heller ingen bindinger til Salt.

NY EIER: Pastor Sigurd Bekkevold i Salt. Foto: Opplett AS
NY EIER: Pastor Sigurd Bekkevold i Salt. Foto: Opplett AS Vis mer

Solgt av kommunen

Forum er et godt kjent og fredet signalbygg i art deco-stil like utenfor Bergen sentrum, ferdigstilt i 1946. I mange tiår fungerte Forum som kommunal kino, men ble ifølge grunnboka solgt til selskapet Fjøsangerveien 28 hjemmel AS for sju millioner kroner i 2006.

Dette firmaet er et underbruk av to av det konservative kristennorges største maktfaktorer: Selskapet Kristen mediaallianse og den kontroversielle «pengepredikanten» Jan Hanvolds tv-selskap, TV Visjon Norge. De eide Forum sammen.

1998: Slik så Forum kino ut på 90-tallet. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
1998: Slik så Forum kino ut på 90-tallet. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

Kristen mediaallianse styres av sjefredaktør Finn Jarle Sæle. Selskapet står bak nettavisen «Norge i dag», og pleier tette bånd til Visjon Norge, seinest dokumentert i en sak på eget nettsted hvor snoren klippes. I artikkelen feires det at Forum er gjenåpnet og at bygget nå «er blitt et fyrtårn for Guds rike».

Etter NRK Brennpunkts kritiske dokumentar om Jan Hanvold og Visjon Norge i 2016 trakk banken lånet til utbyggingen av Forum, og de endte blant annet med å måtte samle inn penger fra private givere.

TIDLIGERE FORUM-EIER: Omstridt tv-pastor Jan Hanvold. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE FORUM-EIER: Omstridt tv-pastor Jan Hanvold. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Prislapp: 115 mill.

Trolig på grunn debatten rundt boikottene, ble det i Bergens Tidende kjent at kristenavisa Norge i dag og Hanvolds tv-kanal Visjon Norge trekker seg fra en avtale om subsidiert leie av Forum, som de i utgangspunktet hadde avtalt som en gode i forbindelse med salget. Nå må de leie seg inn på like premisser som andre aktører.

- Vi justerte avtalen for gi ro rundt gjenåpningen av Forum. Det er mange måter å leie et lokale på, sier sjefredaktør Finn Jarle Sæle i Norge i dag til Dagbladet.

Ifølge Sæle er salgssummen på rundt 115 millioner kroner. Restaureringen av Forum kom på 80 millioner. Etter sletting av gjeld vil det si at de får tilbake investerte penger, rundt 30 millioner, forklarer Sæle.

- Visjon Norge og Norge i dag er organisasjoner som elsker å eie, men Forum la beslag på store ressurser. I dette tilfellet fant vi ut at det er bedre å leie enn å eie, men salget ble gjort ut fra en kristen motivasjon. Vi så oss tjent med at en stor kristen aktør tok over bygget.

- At religion og kultur kan være samme bygg ser jeg som helt naturlig og gitt. Det er ikke akkurat noe nytt, legger Sæle til.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Jan Hanvold eller Bernt Daniel Odfjell. I et ramsalt leserinnlegg i Bergens Tidende, publisert i går, skriver imidlertid Odfjell at boikotten er absurd, at han ikke er aktiv i Forum og at han ikke har styreplass.

- Jeg har overhodet ingenting med Forum Scene å gjøre, og er selvsagt ikke involvert i driften av denne kulturarenaen, sier han om konsertdelen av bygget.

- Ikke spesielt hyggelig

Mannen med ansvaret for Forum Scenes kultursatsing, Haavard Monsen, er en ekstern aktør som leier seg inn som konsertarrangør på Forum Scene via LiveOn AS. Han synes det er leit at John Olav Nilsen og Romskip avlyste.

- Dette er utenfor vår kontroll, men det er ikke spesielt hyggelig. Artistene har sin begrunnelse og jeg respekterer dem, men samtidig virker det ikke som alt foreligger helt klart. Mitt firma leier oss inn. Vi blir ikke styrt av dem som eier bygget, sier Monsen til Dagbladet.

- Når eierne oppgis som grunn for avlysninger, gir det en bismak?

- Jeg hadde aldri leid meg inn på Forum dersom det var noen begrensninger på leieforholdet eller på kulturarrangementene. Samtidig hadde jeg heller aldri gjort dette dersom de gamle eierne var involvert. Vi har bygget barer med alkoholsalg i den samme salen hvor det holdes gudstjenester på søndager, så de inngår kompromisser med oss for best mulig drift.

STORSALEN: Fra åpningen av Forum Scene forrige uke. Foto: LiveOn
STORSALEN: Fra åpningen av Forum Scene forrige uke. Foto: LiveOn Vis mer

Han kjenner seg ikke igjen i uttalelsen til apparatet til John Olav Nilsen om at de følte seg ført bak lyset. De nye eierne var til stede under åpningen, sier Monsen, men hadde ingen rolle annet enn å være en av flere svært mange inviterte gjester.

Feiret åpning

I kristenavisa Norge i dags dekning av snorklippingen i Forum-bygget 23. august, feirer «pengepredikanten» Jan Hanvold og sjefredaktør Finn Jarle Sæle:

«Dette er en jubeldag! Vi klarte det! konstaterte Norge IDAGs sjefredaktør Finn Jarle Sæle fra scenen, der han sammen med sin kone, Norge IDAGs økonomidirektør Anita Apelthun Sæle, og TV Visjon Norges Jan Hanvold, fortalte om hvor stort det oppleves å ha kommet i mål med prosjektet.»

Akkurat denne artikkelen kan være skadelig for omdømmet til Forum Scene, mener Monsen.

- Jeg har forsøkt å se debatten utenfra og inn og har gjort mine egne undersøkelser. Jeg har også sett uttalelsene til de tidligere eierne, som på flere måter snakker som om de fortsatt er involvert i bygget. Jeg skjønner at det oppstår rykter i Bergens kulturmiljø om at de fortsatt er inne på eiersiden, men det er de ikke, sier han og fortsetter:

- Jeg ser det som et stort problem at folk tror at Jan Hanvold fortsatt eier Forum. Jeg ønsker ikke at min virksomhet her kobles til uttalelsene til Norge i dag, hvor de prater som om de eier bygget. Det er blitt en stein i skoen.

I en tidligere versjon av denne saken lenket Dagbladet til en NRK-artikkel om Dan Odfjell og hans økonomiske støtte til oppstarten av det i dag høyreekstreme partiet Alliansen. Denne lenken er fjernet da Odfjell selv har fortalt at han følte seg lurt av partiet og at han «avsluttet enhver støtte (...) straks jeg forsto realitetene.»