Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Monsen minutt for minutt»

Kristen Gislefoss advarte NRK mot dagens Lars Monsen-tur

- De går med en høy antenne, og det er ikke bra med tanke på været, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss.

PÅ TUR: Lars Monsen med følge er godt i gang med sin tur mot Jotunheimen. Innringet er den tekniske sekken til NRK-teamet. Foto: NRK
PÅ TUR: Lars Monsen med følge er godt i gang med sin tur mot Jotunheimen. Innringet er den tekniske sekken til NRK-teamet. Foto: NRK Vis mer

I dag klokka 11.00 startet NRKs «Minutt for minutt»-sending, hvor hele Norges naturmann Lars Monsen leder an et stor følgerskare på tur gjennom Jotunheimen.

Svært mange mennesker er møtt opp for slå følge med Monsen på etappen fra Bøvertun gjennom Dumdalen og over til Sognefjellshytta. Det har regnet hele formiddagen, og mellom 12.00 og 18.00 er det meldt om regn og tordenvær i området, ifølge Yr.no.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss sier til Dagbladet at han advarte NRK mot å legge ut på dagens etappe.

- Jeg snakket med ekspedisjonen i dag og i går, og har advart dem mot å legge ut på tur på grunn av regn og torden. De går med en høy antenne og det er ikke bra med tanke på været, sier Gislefoss.

Ved 12-tida onsdag, er det imidlertid skiftende vær over området med glimt av blå himmel og sol, ifølge sendingene til NRK.

SPESIALLAGET: NRKs produksjonsteam følger Monsen på tur over den norske fjellheimen med avansert utstyr. Foto: Den norske turistforening
SPESIALLAGET: NRKs produksjonsteam følger Monsen på tur over den norske fjellheimen med avansert utstyr. Foto: Den norske turistforening Vis mer

- Lynet har slått ned

Gislefoss mener likevel at de burde holdt seg i ro.

- Folk og utstyr kan utsettes for lynnedslag. De skal gå i kraftig regn, og det har vært lynnedslag i dag rett øst for dem. Det er stor sannsynlighet for torden og lyn, sier statsmeteorologen.

- Skal de gå med så lang antenne, så er det en faktor i seg selv som ikke er bra. Lynet søker etter høyeste punkt, legger Gislefoss til.

Monsen kommenterte været selv onsdag idet han startet turen.

- Vi har fått en annen type vær i dag. Det har plaskregnet siden tidlig i morges, og det er meldt tordenvær. Det må vi ta hensyn til. Vi har så mye teknisk utstyr at det ser ut som at vi skal invadere planeten på nytt, så begynner det å lyne må vi søke dekning. Det får vi ta som det kommer, sier Monsen.

Spesiallaget utstyr

Utstyret som de bruker i produksjonen av «Monsen minutt for minutt», er spesiallaget for akkurat dette programmet, og er aldri blitt brukt tidligere, opplyser NRKs pressekontakt Linda Reistad til Dagbladet.

- Ryggsekkene er blitt bygget av en som jobber her på huset. De er testet både i regn og sol, og skal tåle regnet. Men man har også tatt høyde for at det kan bli all slags vær. Det er tross alt norsk sommer, sier hun til Dagbladet.

STATSMETEOROLOG: Kristen Gislefoss. Foto: NRK
STATSMETEOROLOG: Kristen Gislefoss. Foto: NRK Vis mer

Dagbladet har vært i kontakt med teknisk leder Magne Sivertsen, som er en del av produksjonen i Lom. Han sier at NRK kontakter Meteorologisk institutt hver morgen, for å forsikre seg om at alt er trygt. Det er prosjektleder som tar den endelige avgjørelsen på om programmet skal fortsette eller ikke.

- Vi har pratet med produksjonen i dag, og de har fått beskjeden om at de går i regn og torden. De går på eget ansvar, gjentar Kristen Gislefoss til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med prosjektlederen for «Monsen minutt for minutt», men han er ikke tilgjengelig før seinere i ettermiddag.

NRK gjør vurderinger

Ifølge teknisk leder i NRK, Magne Sivertsen, har de en plan hvis de rammes av uvær.

- For å få dette på lufta har vi folk utplassert på fjelltopper for å sørge for at det er nettsignal. Det er meldt en del uvær i 15-00-16.00-tida i dag. Hvis det slår til, så vet jeg at det er vurdert at vi må gjøre noe for å sørge for at de er i trygghet.

- Det viktigste er at folk er trygge, men slår det ned i utstyret, så er ikke det bra. Vi har ikke med oss backuputstyr nok til å dekke opp alt, så vi håper vi unngår det, sier Sivertsen.

Den store sekken som bæres av en av i NRK-teamet er sentral for sendingen. Den sender alt fra kameraene rundt Monsen, opplyser NRK.

- Denne sekken suppleres med andre kameraer fra fjelltoppene. Hvis det blir farlig for folk så regner jeg med at vi bryter av den biten av programmet som er fra fjellet. Vi har en backupstasjon på Sognefjellet som kan ta over visse deler av sendingen, men turfølget vil måtte pakke sammen hvis vi må trekke tilbake folka som står utplassert på toppene, sier Sivertsen.

Ifølge Aftenposten fulgte 50 000 nordmenn Monsen-sendingene fra Hardangervidda lørdag forrige uke.

LYSSHOW: Det er sjelden værgudene disker opp med maken til fyrverkeri. James Good fikk fanget det hele på film. Video: YouTube/DigitalCenturyMedia Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media