Kristen suksess-forfatter ber om unnskyldning

Joshua Harris (44) ble et ikon for dem som preket om seksuell avholdenhet før ekteskapet. Nå skal han skilles, har mistet troen og ber om unnskyldning for det han sto for.

<strong>BESTSELGER:</strong> Joshua Harris solgte rundt en million kopier av boka «I kissed dating goodbye» og fikk stor innflytelse over religiøse ungdomsmiljøer. Foto: Multnomah Books
BESTSELGER: Joshua Harris solgte rundt en million kopier av boka «I kissed dating goodbye» og fikk stor innflytelse over religiøse ungdomsmiljøer. Foto: Multnomah Books Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Amerikanske Joshua Harris (44) er en tidligere kristen pastor og forfatter bak bestselgende bøker som promoterer strenge, religiøse retningslinjer for dating, parforhold og sex.

Nå forteller Harris i to meldinger på Instagram at han og kona skal skilles etter 21 års ekteskap.

Han ber også om unnskyldning for det han har skrevet i bøkene sine, og forteller at han har mistet sin kristne tro.

- Jeg har levd i anger de siste årene, jeg har angret min selvgodhet, min fryktbaserte tilnærming til livet, læren i bøkene mine, mitt syn på kvinner i kirken og min tilnærming til oppdragelse, for å nevne noe, skriver Harris.

Harris er kanskje mindre kjent i Norge. Men i USA har han hatt sterk innflytelse gjennom sine bøker.

Som 21-åring skrev han boka «I kissed dating goodbye» («Jeg tok farvel med dating») i 1997.

- Gud hater lyst

I boka oppfordret han til at unge par skulle droppe dating, ikke kysse, holde hender, være alene eller ha sex før de ble gift, skriver The Guardian.

Å date var spirituelt usunt og kunne medvirke til skilsmisse, ifølge boka. Den inneholdt også flere passasjer om farene ved lyst, ifølge CNN, blant annet et avsnitt der Harris skrev:

«Lyst er et problem. Gud hater det. Det burde du også».

Nesten en million bøker ble solgt, og boka ble svært viktig i en bevegelse av unge kristne som oppfordret til seksuell avholdenhet før ekteskapet.

Seinere sto Harris bak bøker som «Sex is not the problem (lust is)» og «Boy meets girl: Say hello to courtship». Han ble senere pastor i Covenant Life church i Gaithersburg i Maryland frem til 2015, ifølge The Guardian.

- Formet mitt voksenliv

For noen skal bøkene ha vært ødeleggende. I en kommentar til Harris sin Instagram-post om at han skal skilles, skriver en kvinne:

- Bøkene dine formet mitt unge voksenliv på en forferdelig måte. Så mye at jeg giftet meg for ung, og fikk vaginisme på grunn av all skylden og skammen.

Men nå tar altså Harris et oppgjør med det han sto for.

Allerede i fjor ba han om unnskyldning for læren i «I kissed dating goodbye» og bestemte seg for ikke å trykke nye opplag, ifølge Christian Today.

Han sa at «jeg er ikke lenger enig i bokas sentrale idé om at dating skal unngås. Jeg tror nå at dating kan være en sunn del av at en person som utvikler seg følelsesmessig og lærer de kvalitetene som er viktigst i en partner».

I den nye Instagram-posten går han lenger.

Han ber spesielt om unnskyldning til mennesker som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Harris beklager at han gikk mot likekjønnede ekteskap og for at hans bøker og uttalelser har bidratt til «ekskludering og fordommer».

Mistet troen

- Jeg er lei meg for synspunktene om seksualitet som jeg sto for i bøkene mine og som pastor, skriver han.

Harris forklarer at han ikke lenger er troende: «Ut fra alle standardene jeg har for å definere en kristen, er jeg ikke en kristen. Mange mennesker sier til meg at det er mange måter å praktisere tro, men jeg er ikke der nå».

Om skilsmissen skriver han at han og kona skiller lag på grunn av at «betydelige endringer har funnet sted i oss begge».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer