Med bakgrunn fra et sørlandspietistisk vekkelsesmiljø har det vært underlig å følge med på debatten om kvinners stilling innen islamsk kultur, en debatt som i sommer har vært ført med stor heftighet, særlig i Dagbladet og Aftenposten. Så mye virker forunderlig kjent. Jeg klarer ikke la være å spørre meg selv: Hvor ville jeg stått dersom vi som unge, kristne jenter hadde hatt Marianne Gullestad, Thomas Hylland-Eriksen og den intellektuelle eliten på vårt parti? Det er nemlig ikke noe nytt under solen at unge religiøse jenter blir oppfordret, om ikke tvunget, til å føye seg inn i rekken av usynlige kvinner som holder oppe en tradisjon der de selv ikke spiller førstefiolin. Det er ikke engang nytt i Norge. Brit Fougner skrev på kronikkplass i Dagbladet 8. august om «det sunne raseriet». Ja, det er sunt når undertrykte kvinner klarer å føle raseri over å alltid skulle akkompagnere dem som tilfeldigvis er født med riktig kjønnsorgan. Men det som er spesielt for min, og mange unge kristne jenters, opplevelse av feminismen, er også det som utgjør likheten mellom kristne og muslimske jenter - nemlig religionen. Religionen som skaper en tilhørighet til en gruppe som er langt sterkere enn noe kvinnefellesskap. Overklassekvinnene var stort sett fraværende i kvinnekampen. De følte mer fellesskap med sin egen gruppe enn med arbeiderkvinner. Deres økonomiske situasjon gjorde heller ikke kvinnekampen like påtvingende.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger