Kristendommens betydning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRL-FAGET: Janne Haaland Matlary og Dagfinn Høybråten argumenterer mot det de kaller «en betydelig nedprioritering av kristendomsundervisningens del av skolens KRL-fag» gjennom å vise til at«kristendommen har en unik betydning for formingen av norsk og europeisk kultur og verdiarv gjennom 1500 år».

Ingen med de minste kunnskaper i historie kan bestride at kristendommens betydning har vært meget stor. (Hva «unik» betyr i denne sammenhengen er det vanskeligere å få tak i.) Det innebærer ikke nødvendigvis at denne «betydningen» utelukkende har vært av det gode. Men det ser det ut til at Matlary og Høybråten ikke forstår. For de fortsetter med å gi kirken æren for å ha videreutviklet antikkens rasjonelle arv; vitenskap og skolevesen, sykehusvesen, sosial ansvarsfølelse, og til og med skillet mellom religion og politikk.

Som historieskriving er dette ganske spesielt. Realiteten er at fra 300-tallet av inngikk kristendommen og den romerske statsmakten en stadig sterkere forbindelse, som førte til at all ikke-kristen religionsutøvelse ble avskaffet omkring år 400. Det ble forbudt å ikke være kristen. (Bare jødene fikk aller nådigst lov til å fortsette å praktisere sin religion.) Gresk-romerske templer ble jevnet med jorden eller omgjort til kirker. Antikkens skolevesen forfalt fullstendig. Størstedelen av den antikke litteraturen gikk tapt fordi man ikke brydde seg om å ta vare på den. Kirkefedre som Augustin advarte mot naturvitenskap som fåfengt og ugudelig nysgjerrighet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer