Kristendomskitsch

Et besynderlig misfoster av en kjærlighetsroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Love sick» er et godt engelsk uttrykk. Kjærlighetssyk. Syk av kjærlighet. Det er det Johannes i «For så høgt har eg elska» er. Syk både i overført betydning og i bokstavelig forstand. Og det er ikke en hvilken som helst filleforelskelse i ei hvilken som helst likegyldig tenåringsjente.

Det er Den store kjærligheten, må vite, og den skal man som kjent ikke spøke med. Det gjør da heller ikke Johannes.

Ho Eg Elskar kaller han konsekvent henne som gjør ham syk. At han attpåtil er sterkt hypokondrisk anlagt, gjør ikke saken bedre.

Forbudt!

Om dette motivet er lagt inn for å skape ironisk distanse er ikke lett å avgjøre. Det er i det hele tatt ikke så lett å avgjøre hvilken lesemåte man skal anlegge på denne romanen. Grunnhistorien er i alle fall alvorlig nok. For Johannes' kjærlighet er ikke bare syk, den er også forbudt. Ho Han Elskar er om ikke hans kjødelige søster, så i det minste hans adoptivsøster. Og det gjør kanskje saken litt mindre penibel, men likevel sjelsopprivende nok for de involverte parter.

Johannes er misjonærsønn, og Ho Han Elskar er ei indianerjente som foreldrene hans har adoptert. De driver sin misjon midt i hjertet av Amazonas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer