KOMMENTARER

Kirkestrid

Kristenmanns blod

Gud er som kjent på alle sider i en krig. Den østlige kristenhet rystes av krigen i Ukraina.

STRIDENS KJERNE: Patriarken av Moskva og hele Russland Kirill l, med hvitt hodeplagg, og patriarken av Konstantinopel, Bortolomeus l, også med hyrdestav, da Kirill var i Istanbul august i år. Foto: AFP / NTB Scanpix
STRIDENS KJERNE: Patriarken av Moskva og hele Russland Kirill l, med hvitt hodeplagg, og patriarken av Konstantinopel, Bortolomeus l, også med hyrdestav, da Kirill var i Istanbul august i år. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Blod kan flyte, advarer metropolitt Ilarion, sjefen for departementet for utenlandsforbindelser i den russiske ortodokse kirken. Og det er helt eksplisitt kristenmanns blod han snakker om. For hvis de hellige kirker i den ukrainske hovedstaden Kiev skulle bli tatt fra Moskva-patriarkatet etter en kirkelig skilsmisse som Ukraina vil ha, da er det ingen gitt å si hva som kan skje. «Blod kan flyte.»

Det som har skjedd er følgende. Både det ukrainske parlamentet og den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har bedt patriarken av Konstantinopel, Bortolomeus l., om å gjøre den ukrainske ortodokse kirken til et eget patriarkat. Dette har satt sinnene i kok i Russland. De ortodokse kristne i Ukraina har gjennom århundrene vært en selvsagt den av Moskva-patriarkatet. Det har vært viktig, fordi det har framfor noe vært troen - ortodoksien - som har definert ukrainerne. De troende ukrainerne var like selvfølgelig sjeler underlagt Moskva-patriarkatet, som ukrainerne var en del av Russland, enten det het Det russiske imperist eller Sovjetunionen.

Med selvstendigheten i 1991 ble situasjonen en annen. Ukraina ble et uavhengig land, og Den ukrainske ortodokse kirken ble etablert. Denne kirken var imidlertid ikke en del av det kirkelige hierarkiet i den ortodokse verden. De ortodokse kirker er for alle praktiske formål nasjonale kirker med stort indre selvstyre. Men formelt er de alle underlagt patriarken av Konstantinopel, som er Primus inter pares, Den fremste blant likemenn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer