TAKKER FOR SEG: Kristin Halvorsen annonserte at hun går av som leder for partiet neste år på SVs valgvake på Rockefeller under kommune- og fylkestingvalget 2011. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TAKKER FOR SEG: Kristin Halvorsen annonserte at hun går av som leder for partiet neste år på SVs valgvake på Rockefeller under kommune- og fylkestingvalget 2011. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Kristin er sitatdronningen

Endelig topper SV en måling. Men ekspertene mener det ikke er noe å glede seg over.

(Dagbladet): Kommunevalget har vært lite lystig lesning for Sosialistisk Venstreparti. Og det toppet seg kanskje da Kristin Halvorsen valgte å trekke seg mandag kveld. Men på tross av et dårlig valg er finnes der kanskje noen lyspunkter for SV-lederen.

En gjennomgang Dagbladet har gjort av mediedekningen etter minnemarkeringen i Oslo Spektrum den 21. august, viser at Kristin Halvorsen er den partilederen som kommer mest til orde i pressen. Dette på tross av hun langt i fra er mest omtalt.

Kristin er sitert i 628 artikler i perioden. Til sammenligning kommer Jens Stoltenberg bare til orde i 530 artikler selv om han har nesten 1300 flere omtaler enn SV-toppen.

Mye å svare for - Allikevel så gikk det så dårlig. Dette er nesten et paradoks. Hun har hatt journalistenes øre, men har ikke nådd fram. Valgresultatet tyder på det, sier Elizabeth Hartmann, kommunikasjonsrådgiver i Siste Skrik.

Hartmann tror mye av omtalen og siteringene dreier seg om de dårlige resultatene på meningmålingene.

- Hun har sikkert hatt mye å svare for, men enhver kontakt med pressen er en mulighet til å få fram sitt budskap, understreker hun.

PR-rådgiver Haakon B. Schrøder i Playground er enig.

- Politikk handler om å komme til orde, selv jeg har inntrykk av mange politikerne er mest opptatt av å være omtalt uten å han noe melde, sier han.

Jens er omtalekongen Selv om Jens taper for Kristin i antall siteringer er han uansett landets mest omtalte partileder. Men mye av omtalen kommer som en naturlig følge hans rolle som statsminister, viser gjennomgangen.

Jens er omtalt i 4863 artikler i perioden. Kristins bunke er på 3717 avisklipp. Høyre-leder Erna Solberg havner på tredjeplass med 2222 omtaler.

- Det er å være omtalt er ikke det samme som å få formidlet sin politikk. Men tilstedeværelse er viktig, understreker Elizabeth Hartmann.

- Jens Stoltenberg har en lettere tilgang til pressen i kraft av sin posisjon som statsminister. Men det er feil å si at omtalen kan trekkes til inntekt for partiet.

Men Erna tar fort revansje på de to. Hun er nemlig flinkest å komme til orde i artiklene hvor hun blir omtalt. I nesten hver tredje artikkel hvor hun er nevnt får hun sagt sitt. På andreplass, kun en regnfeil unna, havner Krf-leder Knut Arild Hareide. Liv Signe Navarsete gjør en tredjeplass med Frp-topp Siv Jensen hakk i hel.

Vanskeligere for Trine Partileder i Venstre, Trine Skei Grande, er minst omtalte av de syv partilederne i perioden. Hun er nær 1200 omtaler. Av disse kommer hun til ordre i litt over 230 artikler.

- Det er klart at det det er vanskeligere å få gjennomslag for et lite parti. De har også færre folk som jobber for seg. De har ikke de samme resursene, sier Hartmann.

En telling fra rekrutteringsbyrået Hammer & Hanborg viser at det er Arbeiderpartiet som har ansatt flest kommunikasjonsrådgivere.