Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kristne lesere gjør opprør: Avis har tapt 100.000 kroner på «han muslimen» som spaltist

Avisa Dagen har tapt 100.000 kroner på sinte lesere etter Shoaib Sultan ble fast spaltist.

IKKE OVERRASKA: Shoaib Sultan synes situasjonen er lei, men gir samtidig ros til redaktør Vebjørn Selbekk for hans holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
IKKE OVERRASKA: Shoaib Sultan synes situasjonen er lei, men gir samtidig ros til redaktør Vebjørn Selbekk for hans holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Den kristne avisa dagen har mista abonnenter verdt 100.000 kroner.

Årsaken? Fordi avisa gir muslimske Shoaib Sultan spalteplass. Sultan, som også er politiker for Miljøpartiet de grønne og involvert ved Antirasistisk senter, er fast søndags-spaltist i Dagen. 

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk bekrefter overfor Dagbladet at avisa har mista store summer fordi leserne ikke ønsker Sultans stemme velkommen.

- Ja, 100.000 kroner er et absolutt minimum av det vi har tapt. Dét er summen vi taper på alle abonnementene som er sagt opp av folk som oppgir «han muslimen», som de kaller ham, som årsak, sier Selbekk.

Det var bransjenettstedet Journalisten som først omtalte abonnentflukten. 

Skuffa redaktør I tillegg kommer kutt i pressestøtta. Dagen mister 2.000 kroner i pressestøtte for hvert abonnement avisa mister. Dermed blir summen enda høyere til syvende og sist. 

- Hva synes du holdninga til enkelte av leserne dine?

- Jeg er skuffet, jeg må si det. Det er mange som ikke vil høre på oss kristne uansett hva vi har å si, fordi vi er kristne. Da kan ikke vi ha samme holdning til andre, bare fordi de er muslimer. Selv om vi ikke alltid er enige, så er jeg stolt av å ha Shoaib Sultan som spaltist i avisa mi, understreker Selbekk. 

Ønsker åpen holdning Redaktøren beskriver situasjonen som «prisen man må betale for ytringsfriheten», men avviser at han frykter å miste hele leserskaren sin som følge av den muslimske spaltisten .

- Nei, nei. Dette er ikke et bunnløst sluk, og kanskje er det andre som synes det er bra at Sultan får skrive hos oss, og velger å kjøpe våre produkter. Men det er vanskelig for oss å måle.

Selbekk sier Dagens telefonselgere bekrefter det oppsigelsebrevene slår fast: Mange sier nei takk til telefontilbud på Dagen fordi avisa lar en muslim slippe til, hevder redaktøren. 

- Det er bra for oss alle at vi lytter til hverandre, også dem vi er uenige med. Det er viktig å ha en åpen holdning til andres meninger, sier Selbekk videre. 

- Uheldig menneskesyn Shoaib Sultan forteller Dagbladet at situasjonen er lei.

- Jeg synes det er trist at noen har et så snevert syn. Men samtidig må jeg si noe fint om den tydelige linja fra avisa, som ikke lar seg presse, og som viser en forbilledlig holdning til ytringsfriheten. 

- De omtaler deg som «han muslimen»?

- Ja, og det er et uheldig menneskesyn, men sier mest om dem. Det er ikke det jeg skriver som bryr dem, men at jeg er muslim, og det syns jeg er dumt. Men jeg er ikke overraska, for jeg har operert i dette landskapet såpass lenge nå, og vet godt at slike folk finnes. 

VIKER IKKE: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk
Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
VIKER IKKE: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media