DEBATT

Religion:

Kristne somaliere frykter for livet

Dessverre er det mange kristne somaliere som skjuler sin tro, både i Somalia og her i Norge.

Religion: Mange kristne somaliere frykter for livet, skriver spaltist Amal Aden. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Religion: Mange kristne somaliere frykter for livet, skriver spaltist Amal Aden. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Somalier og kristen? Somalier og ateist? Somalier og ex-muslim? Det er ikke lett å være somalier og annerledes. Disse somalierne finnes, men vi hører ikke så mye om de. Mange frykter for sine egne liv til tross for at de bor i Norge eller andre vestlige land.

Dessverre er det mange kristne somaliere som skjuler sin tro, både i Somalia og her i Norge. I Somalia er det islam som er hoved religionen, å ha en annen tro er uaktuelt. I Somalia er det dødsstraff for frafall fra islam som religion, derfor er det selvfølgelig umulig for ikke troende eller konvertitter å fortelle hva de tror eller ikke tror på.

Her i Norge er det flere med somalisk bakgrunn jeg har snakket med som skjuler at de er kristne, flere skjuler det også for sine aller nærmeste. De er redd for at venner og familie skal snu ryggen til dem, de er redd for å ødelegge familiens ære, bli trakassert og sosialt utstøtt, eller i verste fall bli drept.

De som har «stått fram» som kristne somaliere er ikke mange, men flere av dem er aktive på sosiale medier. De er opptatt av å bli respektert som alle andre, de er opptatte av sitt hjemland og de vil så gjerne bidra til noe positivt i det somaliske miljøet. Heldigvis finnes det mange liberale somaliere som både lytter og diskuterer med dem, men dessverre blir de også møtt med trakassering og hat av andre somaliere som ikke vil akseptere dem som likeverdige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer