DEBATT

Religion:

Kristne somaliere frykter for livet

Dessverre er det mange kristne somaliere som skjuler sin tro, både i Somalia og her i Norge.

Religion: Mange kristne somaliere frykter for livet, skriver spaltist Amal Aden. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix
Religion: Mange kristne somaliere frykter for livet, skriver spaltist Amal Aden. Foto: Gitte Johannessen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Somalier og kristen? Somalier og ateist? Somalier og ex-muslim? Det er ikke lett å være somalier og annerledes. Disse somalierne finnes, men vi hører ikke så mye om de. Mange frykter for sine egne liv til tross for at de bor i Norge eller andre vestlige land.

Dessverre er det mange kristne somaliere som skjuler sin tro, både i Somalia og her i Norge. I Somalia er det islam som er hoved religionen, å ha en annen tro er uaktuelt. I Somalia er det dødsstraff for frafall fra islam som religion, derfor er det selvfølgelig umulig for ikke troende eller konvertitter å fortelle hva de tror eller ikke tror på.

Her i Norge er det flere med somalisk bakgrunn jeg har snakket med som skjuler at de er kristne, flere skjuler det også for sine aller nærmeste. De er redd for at venner og familie skal snu ryggen til dem, de er redd for å ødelegge familiens ære, bli trakassert og sosialt utstøtt, eller i verste fall bli drept.

De som har «stått fram» som kristne somaliere er ikke mange, men flere av dem er aktive på sosiale medier. De er opptatt av å bli respektert som alle andre, de er opptatte av sitt hjemland og de vil så gjerne bidra til noe positivt i det somaliske miljøet. Heldigvis finnes det mange liberale somaliere som både lytter og diskuterer med dem, men dessverre blir de også møtt med trakassering og hat av andre somaliere som ikke vil akseptere dem som likeverdige.

Selv ser jeg på meg som en sekulær og liberal muslim, som ikke er særlig praktiserende – og det er mange av oss. Jeg bryr meg om mennesket og ikke hvilke tro det har. Det er viktig å akseptere og respektere menneskeverdet og religionsfriheten, også de som er annerledes enn deg selv og som tror på noe annet.

Ingen fortjener hat, trusler, utestengelse eller trakassering fordi man er annerledes eller tror noe annet enn deg. De fleste somaliere forventer at du er muslim. For mange kan det være vanskelig å akseptere at du har somalisk bakgrunn og er kristen, ateist eller ex-muslim.

Flere kristne somaliere blir beskyldt for å bli betalt for å forlate islam. Jeg fikk samme beskyldning da jeg sto fram som lesbisk. Det er beklagelig at de som er minoriteter i minoriteten, enten det er legning, religion eller annet, skal trakasseres fordi de er annerledes.

Jeg skulle ønske meg mer åpen diskusjon blant somaliere og religionsfrihet. Jeg skulle ønske at alle kunne bli respektert uansett om de er kristne, har forlatt islam eller er ikke troende. Vi er alle like mye verdt og vi fortjener alle like mye respekt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer