HANDLINGENS MANN: Skuespiller Kristofer Hivju blir nå å finne i den amerikanske filmen «Fate & Furious 8».  Foto: Jacques Hvistendahl 
HANDLINGENS MANN: Skuespiller Kristofer Hivju blir nå å finne i den amerikanske filmen «Fate & Furious 8».  Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

«Fate and Furious 8»

Kristofer Hivju om å overta rollen til Mikael Persbrandt og dele sett med Hollywood-stjerner: - Ikke plass til misunnelse

- Jo flinkere folk jeg jobber med, jo hyggeligere er de.

- Det er masse bilkjøring, masse action, men bak det hele ligger en kjerne: Dette handler om en gjeng venner som er villige til å gjøre hva som helst for hverandre. Det syns jeg er et vakkert fundament.

Kristofer Hivju er godt i gang med å snakke om «Fast and Furious»-filmene, der han nå har en rolle i den åttende av dem.

- Og for meg som er enebarn, er venner veldig viktig. De vennene jeg har, kaller jeg mine brødre.

En gave å jobbe med

Han sitter i en bobil i Stockholm, en svær en, og lar seg intervjue på telefon. Han er midt i innspillingen av fire nye «Beck»-filmer, der han spiller partneren til den svenske krimveteranen Martin Beck.

Hvordan det var å hoppe etter Mikael Persbrandt i denne serien, skal han komme tilbake til. Han skal bare si litt om Charlize Theron først. Å jobbe med 41-åringen som tidligere har vunnet Oscar for beste kvinnelige hovedrolle, var en eneste stor glede.

- Hun er en briljant skuespiller. Jeg har alltid beundret henne stort, og det var fantastisk å se henne i aksjon. Det er en gave å få spille med gode skuespillere, men mest av alt handler det om å ha det gøy når man leker sammen.

Leken i den åttende av «Fast and Furious»-filmene handler fortsatt om biler, raske biler, til tross for at hovedpersonene har trukket seg tilbake fra gateløp. En mystisk kvinne dukker opp. Vennskap blir forpurret. Det blir action og våpen. Og en norsk viking i rollen som Charlize Therons håndlanger.

Kristofer Hivjus rollefigur heter Rhodes, er eksmilitær, snikskytter og beredt til å dø både for saken og for den vakre kvinnen han jobber for.

- En sjarmerende drittsekk, sier Hivju.

BRILJANT: Charlize Theron er ifølge Hivju en briljant skuespiller. Her sammen med Vin Diesel i «Fast and Furious 8». Foto: Filmweb
BRILJANT: Charlize Theron er ifølge Hivju en briljant skuespiller. Her sammen med Vin Diesel i «Fast and Furious 8». Foto: Filmweb Vis mer

Underholdende klovner

Han mener de store forskjellene på en Hollywood og en svensk tv-innspilling, ikke er så enorm. Under «Fast and Furious»-innspillingen hadde han en svær trailer til rådighet, men den bobilen han nå befinner seg i, karakteriserer han som veldig stor, så forholdene er like gode.

- «Fast and Furious» har et budsjett på tre milliarder, det gir muligheter for mye moro, men om jeg er med i en kortfilm med et tretusenkroners budsjett, så er det fortsatt et kamera der som peker på skuespillerne som skal fortelle en historie. Det skjer når jeg står der med Vin Diesel og Charlize Theron også. Vi er klovner som later som vi er noen andre enn dem vi egentlig er, som bare vil underholde et publikum.

I fjor sommer postet Dwayne «The Rock» Johnson, som også spiller i filmen, en melding på Instagram. Han var direkte irritert på noen av sine mannlige medskuespillere: «Noen oppfører seg som standhaftige menn og ekte proffer, mens andre ikke gjør det. De som ikke gjør det er for pysete til å gjøre noe med det, uansett.»

Hvem som var pyser, sto det ingenting om.

- Jeg var ikke på innspillingen da dette skjedde, så jeg vet ikke hva det handlet om, sier Hivju.

- Mytene sier at det er mye spisse albuer i amerikansk filmindustri, men jo flinkere folk jeg jobber med, jo hyggeligere er de. Konkurransen er større enn her hjemme, men når man først har fått rollen, er det jo ikke mer å mase med.

En guttedrøm

Kristofer Hivju vokste opp med å se amerikansk film på fars fang. Der satt Erik Hivju og simultanoversatte Al Pacino til sin sønn. Sønnens drøm ble selv å kunne fortelle historier på film.

- Jeg har sett forferdelig mye Hollywood-filmer, og fra jeg var i 20-åra har jeg levd med «Fast and Furious», sett alle filmene flere ganger. Så det plutselig å få lov til å spille i en av dem, det er en guttedrøm som går i oppfyllelse.

- Du spiller mot store navn som Theron og Diesel, og du er stor i «Game of Thrones», har du opplevd misunnelse?

- Skuespilleri er å leke mor og far og barn på et veldig høyt nivå. Misunnelse og smålighet er det ikke plass til. Her handler det om å være med på leken. Jeg har bare opplevd generøse kollegaer, også i utlandet. Da jeg møtte Dwayne Johnson første gang begynte han umiddelbart å snakke om hvor fantastisk Aksel Hennie og Tobias Santelmann og Ingrid Bolsø Berdal er. Og jeg anbefaler også norske skuespillere så ofte jeg kan.

- Hva sier du til døtrene dine hvis de ønsker å bli skuespillere?

- Faren min ble ikke særlig begeistret, da jeg annonserte mitt ønske. «Å være skuespiller er et liv under lupen. Der kan man bli stor, og det kan bli veldig varmt når sola skinner gjennom», sa han. Det er et fag man må ville, og velge selv. Og mine barn kan gjøre hva de vil.

Master i logistikk

Døtrene til Hivju og kona Gry Molvær Hivju er åtte og ni år. I sommer var de med pappa til Atlanta på filminnspilling. Molvær er dokumentarfilmskaper, og det å få hverdagen til å gå opp, er et evig puslespill.

- Vi kunne tatt mastergrad i logistikk. Det en konstant utfordring. men når vi klarer å planlegge godt, går det veldig bra. Når ting kommer inn fra sidelinja, må vi sitte oppe om natta og lage nye planer. Og når Gry lager sine filmer og jeg har fri, er jeg alt fra lyskaster, kamerabærer og vindmaskin.

Han har ikke fri nå. På utsiden av bobilen venter Beck-innspillingen. Etter 31 episoder og nesten tjue år, sluttet Gunvald i Mikael Persbrandt skikkelse som Martin Becks partner. Og inn kom Steinar, gestaltet av Kristofer Hivju.

- Var det som å hoppe etter Wirkola?

- Vi gjorde tre filmer for to år siden, og siden jeg er hyret inn for fire nye nå, må jeg ha landet på beina i hvert fall. Men Gunvald var jo nesten et ikon i svensk kultur, klart det var et stort hopp. Men Steinar er som type diametralt motsatt av Gunvald, så det går bra.

Nå er det kjent at Hivju skal spille i tv-serien «TWIN» som skal gå på NRK. Plottet: Hva skjer egentlig når en person dreper sin egen tvillingbror, og må ta hans identitet for å skjule forbrytelsen?

Går alt etter planen, skal den spilles inn i Lofoten nesten vår, melder NRK.

Puslespillbrikken

- Finnes det en drømmerolle der ute som du ikke har fått ennå?

- Som skuespiller kan du ha så mange drømmeroller du vil, men det er umulig å planlegge siden man som regel blir hyret. Det er gøy å være i en posisjon der man kan velge roller, men drømmerollene må jeg skrive manus til selv.

Han ler. Sier han betrakter seg mer som en historieforteller enn en skuespiller.

- Å være skuespiller er som å være en puslespillbrikke. Klarer man å lage levende brikker, blir filmen bedre. Jeg syns det er gøy å mekke movies jeg, sier Hivju.