Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kristoffer (34) lurte Norge til å tro han bodde ett år i marka

«Årets villmarking» ble rikskjent på TV 2, og ga ut ei bestselgende bok. Nå innrømmer han å ha lurt Norge trill rundt.

VILLMARKENS MANN? Kristoffer Clausen innrømmer overfor Dagbladet å ha bløffet norske TV-seere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VILLMARKENS MANN? Kristoffer Clausen innrømmer overfor Dagbladet å ha bløffet norske TV-seere. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er lei for det, sier Kristoffer Clausen til Dagbladet.

Fra 1. august 2009 og ett år fram, skulle han bo i villmarka og utelukkende leve av det han kunne skyte, fiske eller plukke i naturen. Nå innrømmer han å ha lurt sitt publikum.

- Hadde det bare gått ut over meg hadde det vært greit, men det er også familie, venner og fans som har sett opp til meg. Jeg har driti meg loddrett ut, sånn er det bare. Det må jeg stå for.
  Innrømmer bløff Clausen bekrefter følgende overfor Dagbladet:

• Han var i Sverige i august 2009. 31. august brøt bilen hans sammen, og den måtte taues på verksted. Mens bilen var på verksted, leide Clausen en leiebil. 2. september var motoren ferdig. Ifølge bloggen hans «var han på reinsdyrjakt» i perioden.

• I mellomtida hadde han bodd på hotell i Torsby i flere dager.

• Han var i Sverige og jaktet rev i februar-mars 2010. «Jeg har ligget mer eller mindre i dvale i lang tid, og det er rolige dager i skogen», hevdet han på bloggen 2. mars.

• Han var i Halden i april 2010. Blant annet handlet han på Nordbysenteret. På bloggen het det at han i perioden «hadde lite mat», og blant annet «spiste tang».

PÅ JAKT? Ingen reinsdyr å se, het det på bloggen fra august 2009. Det kan skyldes at Clausen var i Sverige, og ikke på reinsdyrjakt i det hele tatt. Faksimile: Clausens blogg
PÅ JAKT? Ingen reinsdyr å se, het det på bloggen fra august 2009. Det kan skyldes at Clausen var i Sverige, og ikke på reinsdyrjakt i det hele tatt. Faksimile: Clausens blogg Vis mer

• I mai 2010 reiste han igjen til Sverige for å gå på jakt.

Bodde på hytte Da ble han stoppet i tollen på grensa. Han fikk omkring 3000 kroner i bot, siden han ikke hadde tollklarert våpenet sitt. Han hadde heller ikke med våpenkort, og tollerne tok derfor en sjekketelefon til norsk politi. Han innrømmer også å ha bodd på et hytte under tiden i marka. Clausen sier han bodde på hytta i omkring en måned.

- Jeg står inne for det jeg har gjort. Men det er en del ting som jeg har gjort som ikke står i boka og som ikke har stått noe annet sted, sier Clausen.

Han ble også kåret til «Årets villmarking» på Villmarksmessa i år.

Han forklarer at en nær slektning ble syk bare et par uker før året i villmarka skulle begynne, og at han derfor følte det feil å skulle være i villmarka i et helt år, uten mulighet til å følge opp slektningen.

Ingenting å bevise - Det gjorde ikke villmarksåret noe lettere, og var en medvirkende faktor, sier han.

Han sier han reiste til Sverige blant annet for å besøke slektningen. I samråd med slektningen og andre kom han fram til at dette ikke skulle nevnes i boka og på TV.

- Jeg vet ikke hva som er rett og galt, og det er ikke så lett å vite heller. Men nå blei det gjort slik det blei gjort, og jeg står hundre prosent inne for det året.  Jeg har ikke noe å bevise, sier Kristoffer Clausen.

Overrasket - Vi er litt overrasket, sier pressekontakt Alex Iversen i TV2 til Dagbladet.

Han sier TV2 hadde en avtale med Clausens produksjonsselskap, ikke med Clausen direkte.

- Hvordan ettergår dere at seriene som blir vist er sanne?

- I dette tilfellet har vil kjøpt en visningsrett til Villmann. Dette er en underholdende adventure-dokumentar som er spilt inn over lang tid, og det er ikke akkurat slik at TV 2 har hatt noen mulighet til å springe rundt i skogen for til enhver tid forsikre oss om hvor Clausen har befunnet seg, sier Iversen.

Kjempesuksess Kristoffer Clausen har solgt over 10 000 av boka En vill mann, og var med det en kjempesuksess for Cappelen Damm.

- Han var helt klart nummer én hos oss i fjor. En stor suksess, mye større enn resten av villmarksforfatterne, sier redaktør Sverre Aurstad til Dagbladet.

TREKKPLASTER: På Villmarksmessa var Clausen et trekkplaster, og signerte både bøker og DVDer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TREKKPLASTER: På Villmarksmessa var Clausen et trekkplaster, og signerte både bøker og DVDer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Cappelen Damm skal nå ha et møte med Clausen i neste uke.

- Kristoffer ringte og fortalte meg dette. Dette er veldig overraskende og skuffende, sier Aurstad.

- Vi driver ikke etterforskning av fortfatterne våre. Vi må nesten bare stole på at det de kommer med er sant. Men vi  kommer nok til å ha dette i bakhodet når vi lager avtaler med forfattere framover.

Også Dagbladet har tidligere intervjuet Clausen.

ÅRETS VILLMARKING: Clausen mottar smilende under Villmarksmessa i år. Foto: Villmarksmessa AS
ÅRETS VILLMARKING: Clausen mottar smilende under Villmarksmessa i år. Foto: Villmarksmessa AS Vis mer
SUKSESS: TV2 sendte en serie om Clausen, det ble bok på Cappelen Damm og også en DVD. Nå innrømmer Clausen bløff. Faksimile: Clausens blogg
SUKSESS: TV2 sendte en serie om Clausen, det ble bok på Cappelen Damm og også en DVD. Nå innrømmer Clausen bløff. Faksimile: Clausens blogg Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!