Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Skjelvet

Kristoffer Joner ble sykmeldt etter «Skjelvet»-innspilling:- Foten min gikk gjennom veggen

Joner fullførte filminnspillinga til tross for skaden. Så ventet tre måneder i vannrett posisjon.

FILMAKTUELL: Kristoffer Joner er tilbake i rollen som geologen Kristian Eikjord, når kinosuksessen «Bølgen» (2015) får en oppfølger. Søndag åpner «Skjelvet» Filmfestivalen i Haugesund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FILMAKTUELL: Kristoffer Joner er tilbake i rollen som geologen Kristian Eikjord, når kinosuksessen «Bølgen» (2015) får en oppfølger. Søndag åpner «Skjelvet» Filmfestivalen i Haugesund. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Det skjedde helt på slutten. Jeg hadde fem dager igjen av innspillinga.

Kristoffer Joner (45) smiler oppgitt når han skal fortelle om skaden han pådro seg under innspillinga av katastrofefilmen «Skjelvet», og som kostet ham rollen i TV 2-serien «Kielergata».

«Skjelvet» kommer på kino 31. august, og er oppfølgeren til «Bølgen», som ble den mest sette kinofilmen i Norge i 2015.

Nå er Joner tilbake i rollen som geologen Kristian Eikjord. Fem dager før innspillinga var over, ble skuespilleren skadet på settet i Praha.

- Det var et lett stunt som gikk galt. Det var tåpelig. Jeg skulle skli forbi kamera på et skrått gulv, sier Joner.

KATASTROFEFILM: Oslo legges i grus 31. august 2018. Se første smakebit av «Skjelvet», som er oppfølgeren til storsuksessen «Bølgen». Video: Fantefilm/ Nordisk Film Distribusjon Les mer om filmen her: https://www.dagbladet.no/kultur/se-ekebergasen-krolle-seg-i-ny-og-illevarslende-skjelvet-trailer/69204230 Vis mer

Gjennom veggen

- Gulvet tiltes opp til 30 grader. Det var veldig mye brattere enn jeg trodde 30 grader skulle være, og jeg fikk ganske stor fart da jeg begynte å skli.

På bunnen av det skrå gulvet hadde filmproduksjonen bygd opp en vegg. Da Joner sklei ned gulvet, traff han veggen på en feil måte.

KATASTROFE: Kristoffer Joner ga alt under innspillinga av den norske storfilmen «Skjelvet». Foto: Fantefilm / Nordisk Film
KATASTROFE: Kristoffer Joner ga alt under innspillinga av den norske storfilmen «Skjelvet». Foto: Fantefilm / Nordisk Film Vis mer

- Høyrefoten min gikk gjennom veggen, forteller 45-åringen.

Røntgenundersøkelsen viste ingen brudd, så Joner gikk ut fra at han bare hadde fått en vridning.

- Jeg fortsatte innspillinga. Det kom en fra ishockeylaget og teipet foten min. Han var en kunstner. Det var ikke ei rynke på den teipen, sier Joner og ler.

«Herlige» medisiner

Han fikk også annen hjelp til å komme seg gjennom de siste innspillingsdagene.

- Det var noen herlige medisiner jeg fikk. De var fra Tsjekkia, jeg tror ikke du får slike medisiner i Norge. Det funket, det, var veldig fint. Men som legen sa da han ga meg medisinene: «Only four days», sier Joner spøkefullt med østeuropeisk aksent.

Da skuespilleren kom hjem til Norge, ble foten på ny undersøkt med røntgen. Denne gang ble det konstatert brudd, og Joner ble sykmeldt i tre måneder.

- Da fikk jeg streng beskjed om å ligge stille. Det var interessant. Tre måneder høres ikke så mye ut, men det er en stund når du skal ligge der. Så gøy er det ikke.

BEDRE NÅ: Kristoffer Joner er ikke lenger sykmeldt, men driver fortsatt med opptrening av høyrefoten etter skaden. - Nå er det fysioterapi og trening som gjelder, sier 45-åringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEDRE NÅ: Kristoffer Joner er ikke lenger sykmeldt, men driver fortsatt med opptrening av høyrefoten etter skaden. - Nå er det fysioterapi og trening som gjelder, sier 45-åringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Følte han sviktet

Joner skulle egentlig hatt hovedrollen i TV 2s dramasatsing «Kielergata», som har premiere i høst.

Men på grunn av sykmeldinga gikk rollen til Thorbjørn Harr (44) i stedet.

- Sånne ting skjer. Jeg hadde ikke noe valg. Men jeg hadde litt lojalitetsgreier som var vondt. Jeg sviktet, liksom. Men jeg kunne ikke, det gikk ikke an.

- Særlig når du ikke kunne fortsette på den tsjekkiske medisinen?

Joner humrer.

- Da er det veldig vanskelig.

Den tøffe toeren

«Bølgen» ble en enorm kinosuksess. Stavanger-mannen innrømmer at det er skummelt å lage film nummer to.

Til tross for at han siden debuten i 2000 har bygget en omfattende CV, er «Skjelvet» den første oppfølgeren han gjør.

- Når du har hatt en ganske stor suksess, må du behandle det som kommer videre, med respekt. Som filmnerd har jeg sett mye toere ...

Joner blir stille, klør seg i skjegget.

- Toere er vanskelige. Men det betyr ikke at vi ikke skal prøve.

- Var du betenkt med å si ja til «Skjelvet»?

- Betenkt og betenkt. Vi hadde alle lyst, men vi vet jo hvor vanskelig det er å lage film. Vi ville jo lage verdens beste toer. Da er det klart at det er mange som vil forskjellige ting. Det var mange diskusjoner.

Da innspillinga gikk i gang, var diskusjonene snudd til enighet.

- Vi har en god historie. Så må vi bare se om publikum liker det.

- Er det verdens beste toer?

- Det håper vi.

KOM UT I 2015: Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp har hovedrollene i «Bølgen», Norges første katastrofefilm. Den handler om en tsunami på Vestlandet. Video: Filmweb/Fantefilm Vis mer Vis merVis mer

Har opplevd jordskjelv

Mens «Bølgen» tar utgangspunkt i en tsunamitrussel i Geiranger, handler «Skjelvet» om at Norges hovedstad blir rammet av et større jordskjelv.

Nettopp jordskjelv er naturkatastrofen som Joner personlig er mest redd for.

- Jeg har opplevd jordskjelv i California, det var ikke noe gøy. Jeg merket: Å helvete, dette er krefter du ikke har sjans mot. Du er ingenting.

45-åringen tror at mange går rundt og føler på redsel for at en naturkatastrofe skal ramme. Nettopp derfor appellerer katastrofefilmer, mener han.

- «Alle» har disse tankene. Mange setter nok pris på å få spille dem ut i en trygg sal, sier Joner.

Han tror også vi mennesker har en naturlig dragning mot drama.

- Prøv å lage en film om bare gode ting. Det går ikke, vi elsker konflikter. Jo drøyere, jo bedre.