I RETTSSALEN:  Komiker, forfatter og musiker Kristopher Schau skal tre inn i rettssalen. Han skal dekke Breivik-rettssaken for Morgenbladet, som starter den 16. april.  
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
I RETTSSALEN: Komiker, forfatter og musiker Kristopher Schau skal tre inn i rettssalen. Han skal dekke Breivik-rettssaken for Morgenbladet, som starter den 16. april. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Kristopher Schau skal dekke Breivik-rettssaken

Den kontroversielle komikeren og forfatteren skal være til stede i Oslo Tingrett for Morgenbladet.

(Dagbladet): Kristopher Schau er for mange kjent som komiker, musiker og forfatter. Fra mandag 16. april inntar han nok en rolle.

- Jeg kan bekrefte at Kristopher Schau skal dekke rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett for Morgenbladet, sier samfunnsredaktør Lena Lindgren i Morgenbladet til Dagbladet.

- Gjennomtenkt Schau har tidligere vakt stor oppsikt med flere av sine prosjekter. Blant annet har han vært innlosjert i et utstillingsvindu på Karl Johan, sterilisert seg med tv-kameraer på slep og spist sin egen forhud.

Morgenbladet forteller at det å engasjere Schau er et nøye gjennomtenkt og bevisst valg.

- Kristopher Schau er ikke bare komiker, og i hvert fall ikke i noen overflatisk betydning. Han har tidligere, med stort alvor, gått inn i temaer som destruktivitet, sorg, tap og død. Han skal skrive ukentlig i Morgenbladet så lenge rettssaken varer. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Lindgren.

Nytt bokprosjekt De siste åra har Schau markert seg med boka «På vegne av venner» og som manusforfatter av den kritikerroste tv-serien «Dag». Førstnevnte prosjekt gikk ut på å gå i begravelsen til personer stedt til hvile på kommunens regning.

Cis-Doris Andreassen var redaktør for Schaus bok, som ble utgitt på Oktober forlag i 2009. Hun kjenner Schau som en svært seriøs mann, og på spørsmål om hva hun mener han kan tilføre dekningen av rettssaken, svarer hun følgende:

- Slik jeg kjenner Kristopher Schau fra jeg var redaktør for «På vegne av venner», så vet jeg at han skriver veldig godt og har stor integritet.

UTVIDER:  Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UTVIDER: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Andreassen er nå forlegger og redaktør i No Comprendo Press.

- Vi har snakket om en bok i forlengelsen av Morgenbladet-prosjektet, men ettersom han ikke har begynt å skrive ennå, er det for tidlig å si noe mer, utover at den er tenkt utgitt til høsten, sier hun.

Schau har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

- Kontroversielt Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at valget av Schau for å dekke rettssaken er svært spesielt.

RAPPORTERER TIL VERDEN: Journalist Åsne Seierstad har skrevet for Newsweek flere ganger tidligere, blant annet etter 22. juli. Under Breivik-rettssaken skal hun, gjennom det amerikanske magasinet, rapportere fra rettssalen til hele verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RAPPORTERER TIL VERDEN: Journalist Åsne Seierstad har skrevet for Newsweek flere ganger tidligere, blant annet etter 22. juli. Under Breivik-rettssaken skal hun, gjennom det amerikanske magasinet, rapportere fra rettssalen til hele verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er kontroversielt, men det er ikke nødvendigvis noe galt i å sette Schau til det. Det er ikke Schau som redigerer Morgenbladet, det er det Alf van der Hagen (ansvarlig redaktør, red.anm.) som gjør, og har det hele og fulle ansvaret for, sier Kokkvold.

Han mener det ikke er problematisk at Schau dekker en så sårbar rettssak som den forestående.

- Schau er der som en annen stemme, kanskje han vil benytte sjansen til å vise en mindre kjent side av seg, og at han også behersker dette. Det hender at nye stemmer og nye blikk kan fortelle publikum noe annet enn de som stadig dekker rettssaker, sier Kokkvold og understreker:

I ALLE KANALER Torry Pedersen,  ansvarlig redaktør i VG. 

Foto: Berit Roald / Scanpix
I ALLE KANALER Torry Pedersen, ansvarlig redaktør i VG. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Men rettssalen er ikke et sted for show. Det er viktig at denne dekningen foregår i verdige former.

Åsne for Newsweek Den norske forfatteren og journalisten Åsne Seierstad, som blant annet er kjent for boka «Bokhandleren i Kabul», skal dekke Breivik-rettssaken for det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek.

Forespørselen fra USAs nest største nyhetsmagasin kom etter hun skrev en sak for bladet fra Syria i fjor.

- Etter artikkelen fikk jeg tilbud om en kontrakt med Newsweek om et visst antall saker i året fra den arabiske verden. Etter 22. juli ønsket de at jeg skrev om terrorangrepet, og jeg skrev en lengre sak til deres terrornummer i septemberutgaven, sier Seierstad.

EGEN REDAKSJON:  Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EGEN REDAKSJON: Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer