<strong>I RETTSSALEN:</strong>  Komiker, forfatter og musiker Kristopher Schau skal tre inn i rettssalen. Han skal dekke Breivik-rettssaken for Morgenbladet, som starter den 16. april.  
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
I RETTSSALEN: Komiker, forfatter og musiker Kristopher Schau skal tre inn i rettssalen. Han skal dekke Breivik-rettssaken for Morgenbladet, som starter den 16. april. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Kristopher Schau skal dekke Breivik-rettssaken

Den kontroversielle komikeren og forfatteren skal være til stede i Oslo Tingrett for Morgenbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kristopher Schau er for mange kjent som komiker, musiker og forfatter. Fra mandag 16. april inntar han nok en rolle.

- Jeg kan bekrefte at Kristopher Schau skal dekke rettssaken mot Anders Behring Breivik i Oslo tingrett for Morgenbladet, sier samfunnsredaktør Lena Lindgren i Morgenbladet til Dagbladet.

- Gjennomtenkt Schau har tidligere vakt stor oppsikt med flere av sine prosjekter. Blant annet har han vært innlosjert i et utstillingsvindu på Karl Johan, sterilisert seg med tv-kameraer på slep og spist sin egen forhud.

Morgenbladet forteller at det å engasjere Schau er et nøye gjennomtenkt og bevisst valg.

Kristopher Schau

• Født 12. august 1970 i Oslo.

• Norsk musiker, forfatter og komiker. Kjent fra blant annet «Team Antonsen», «XLTV» og «Karate».

• Har gjennomført en rekke kontroversielle prosjekter, som «Forfall» og «De syv dødssyndene».

• Sønn av skuespiller Finn Schau og bror av Aleksander. Tidlgiere gift med komiker Kristin Skogheim.

• Spilt i bandene Gartnerlosjen, The Cumshots og Hurra Torpedo.

• Medforfatter og -produsent for den mørke dramaserien «Dag» på TV2.

- Kristopher Schau er ikke bare komiker, og i hvert fall ikke i noen overflatisk betydning. Han har tidligere, med stort alvor, gått inn i temaer som destruktivitet, sorg, tap og død. Han skal skrive ukentlig i Morgenbladet så lenge rettssaken varer. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Lindgren.

Nytt bokprosjekt De siste åra har Schau markert seg med boka «På vegne av venner» og som manusforfatter av den kritikerroste tv-serien «Dag». Førstnevnte prosjekt gikk ut på å gå i begravelsen til personer stedt til hvile på kommunens regning.

Cis-Doris Andreassen var redaktør for Schaus bok, som ble utgitt på Oktober forlag i 2009. Hun kjenner Schau som en svært seriøs mann, og på spørsmål om hva hun mener han kan tilføre dekningen av rettssaken, svarer hun følgende:

- Slik jeg kjenner Kristopher Schau fra jeg var redaktør for «På vegne av venner», så vet jeg at han skriver veldig godt og har stor integritet.

<strong>UTVIDER:</strong>  Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. 

Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
UTVIDER: Nyhetsredaktør i TV2, Jan Ove Årsæther. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Andreassen er nå forlegger og redaktør i No Comprendo Press.

- Vi har snakket om en bok i forlengelsen av Morgenbladet-prosjektet, men ettersom han ikke har begynt å skrive ennå, er det for tidlig å si noe mer, utover at den er tenkt utgitt til høsten, sier hun.

Schau har ikke besvart Dagbladets gjentatte henvendelser.

- Kontroversielt Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener at valget av Schau for å dekke rettssaken er svært spesielt.

<strong>RAPPORTERER TIL VERDEN:</strong> Journalist Åsne Seierstad har skrevet for Newsweek flere ganger tidligere, blant annet etter 22. juli. Under Breivik-rettssaken skal hun, gjennom det amerikanske magasinet, rapportere fra rettssalen til hele verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
RAPPORTERER TIL VERDEN: Journalist Åsne Seierstad har skrevet for Newsweek flere ganger tidligere, blant annet etter 22. juli. Under Breivik-rettssaken skal hun, gjennom det amerikanske magasinet, rapportere fra rettssalen til hele verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Det er kontroversielt, men det er ikke nødvendigvis noe galt i å sette Schau til det. Det er ikke Schau som redigerer Morgenbladet, det er det Alf van der Hagen (ansvarlig redaktør, red.anm.) som gjør, og har det hele og fulle ansvaret for, sier Kokkvold.

Han mener det ikke er problematisk at Schau dekker en så sårbar rettssak som den forestående.

- Schau er der som en annen stemme, kanskje han vil benytte sjansen til å vise en mindre kjent side av seg, og at han også behersker dette. Det hender at nye stemmer og nye blikk kan fortelle publikum noe annet enn de som stadig dekker rettssaker, sier Kokkvold og understreker:

I ALLE KANALER Torry Pedersen,  ansvarlig redaktør i VG. 

Foto: Berit Roald / Scanpix
I ALLE KANALER Torry Pedersen, ansvarlig redaktør i VG. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Men rettssalen er ikke et sted for show. Det er viktig at denne dekningen foregår i verdige former.

Åsne for Newsweek Den norske forfatteren og journalisten Åsne Seierstad, som blant annet er kjent for boka «Bokhandleren i Kabul», skal dekke Breivik-rettssaken for det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek.

Forespørselen fra USAs nest største nyhetsmagasin kom etter hun skrev en sak for bladet fra Syria i fjor.

- Etter artikkelen fikk jeg tilbud om en kontrakt med Newsweek om et visst antall saker i året fra den arabiske verden. Etter 22. juli ønsket de at jeg skrev om terrorangrepet, og jeg skrev en lengre sak til deres terrornummer i septemberutgaven, sier Seierstad.

<strong>EGEN REDAKSJON:</strong>  Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EGEN REDAKSJON: Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Slik vil norske medier dekke rettssaken:

170 medier fra store deler av verden er akkreditert til Breivik-rettsaken. Det utgjør 730 journalister, fotografer og teknikere.

- Rettssaken vil foregå i rettssal 250, hvor det er 190 tilhørerplasser. Disse blir fordelt på presse, fornærmede og etterlatte. Pressen vil hovedsaklig følge det som skjer inne i hovedsalen fra en sal med lyd- og bildeoverføring, sier inforådgiver Markus Iestra i Oslo Tingrett.

Norske medier setter nå inn store styker før rettssaken.

- Det blir et ekstraløft både mannskapsmessig og økonomisk. NRK vil rydde tv-flatene på dagtid de første ukene, og ha et live-senter på nettet med tv-aktivitet, sier Stein Bjøntegård, nyhetsredaktør i NRK.

TV2 fjerner også store deler av programmene på dagtid.

- Vi kjører tungt både i Nyhetskanalen og på TV2, i tillegg blir det utvida nyhetssendinger på kvelden, sier Jan Ove Årsæther, nyhetsredaktør i TV2.

Kanalen har hentet inn kommentatorekspertise innen jus og ideologi.

En egen redaksjon vil følge rettssaken på alle Dagbladets plattformer. En solid dekning på web med levende bilder er en prioritert oppgave.

- Helt siden 22. juli har vi hatt en egen gruppe under nyhetsavdelingen som har fulgt saken. Nå vil vi også hente flere ressurser fra andre avdelinger. Vi vil vurdere nøye hvordan vi på best mulig måte kan dekke saken, også med tanke på de pårørende, sier Alexandra Beverfjord, nyhetsredaktør i Dagbladet.

VG vil dekke saken fortløpende i alle sine kanaler, og vektlegger fakta og bakgrunn om tiltalte og hans ugjerninger.

- Hvordan rettsapparatet håndterer den store utfordringen er også vesentlig. Det er også viktig for oss at pårørende, overlevende og AUF-miljøet kommer til orde, sier Torry Pedersen, administrerende direktør i VG.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer