Kristus er dame:

...Og hun er naken. Kunstneren Renee Cox er kritisk til den katolske kirkes kvinnesyn, og poserer selv som Jesus. Nå koker det rundt kunstutstillingen «Committed to the image: Contemporary Black Photographers» i New York.

NEW YORK: Brooklyn Museum of Art i New York har hisset opp byens ordfører Rudy Giuliani igjen.

  • Fotografen Renee Cox' fotografi «Yo Mama's Last Supper» med seg selv som en kvinnelig Jesus uten klær har gitt Rudy ny ammunisjon mot å gi offentlig midler til museet.

Renee Cox deltar på utstillingen «Committed to the image: Contemporary Black Photographers» som presenterer 94 svarte fotografers bilder. Bildene viser den politiske, historiske, kunstneriske og sosiologiske hverdagen i det svarte Amerika. Kritikere lovpriser den store utstillingen som noe som kommer til å bli stående som like viktig som Edward Steichens samleutstilling «The Family of Man» på Museum of Modern Art i 50-åra.

  • For et drøyt år siden hadde Brooklyn-museet et bilde av en svart madonna hvor kunstneren blant annet hadde brukt elefantavføring som deler av bildet. Bildet fikk Giuliani til å trekke tilbake tusenvis av offentlige kroner, og demonstrantene sto i flokker utenfor. Katolikkene følte seg hetset.

Nå har museet skaffet seg samme oppmerksomhet med Renee Cox' nattverdbilde. Hun har satt seg selv i sentrum som Frelseren, mens apostlene er svarte menn med rastafarihår. Jamaica-fødte Cox provoserer ikke bare med spørsmålet om Jesus kan være kvinne. Hun er også svart og naken.

  • - Slapp av. Hvorfor kan ikke en kvinne være Frelseren? Vi er det livgivende kjønn, sier Cox, som ler av oppmerksomheten.

Rudy Giuliani har bedt om at det blir nedsatt en sømmelighetskommisjon som skal vurdere all kunst som får offentlige midler i New York. Mye tyder på at han vil gå på et tap slik han gjorde med madonna-bildet.

  • I ytringsfrihetens land er det vanskelig å drive sensur, og mange stiller seg spørsmålet om Rudy Giuliani er den rette til å be om sømmelighet. Selv har han uten blygsel en elskerinne som er ved hans side ved alle anledninger. Kona og barna sitter hjemme i ordførervillaen og må finne seg i at Rudy alltid får det som han vil. Og pussig nok er newyorkerne nå så vant til Rudy at de aksepterer dobbeltlivet.
  • Spørsmålet er om hans nye redningsaksjon for katolikkene og sømmeligheten vil gjøre noe annet enn å gi utstillingen god reklame.