Kritikere raser mot Kubrick-sensur

Amerikanske kritikere er ikke glade for den amerikanske filmsensuren som har retusjert deler av Stanley Kubricks siste film «Eyes Wide Shut».

Filmen som får premiere i helgen, er blitt møtt av rosende kritikeromtaler, men de samme kritikerne er ikke nådige mot de amerikanske filmsensorene som har forsøkt å dempe filmens erotiske innhold.

I en av filmens scener går Tom Cruise (som sammen med kona Nicole Kidman spiller hovedrollene i filmen) gjennom et rom der det foregår en orgie.

For å unngå at filmen skulle få den strengeste sensuren i USA, ble det plassert objekter foran kjønnsorganer i den 65 sekunder lange scenen.

Filmselskapet Warners har presentert begge versjonene for kritikerne, og Kubrick, som døde i mars, skal ha gått med på å legge inn menneskeskikkelser foran orgie-scenene for å unngå den strengeste sensuren.

Kritikere sier at amerikanerne ikke vil få se den versjonen som Kubrick ville at publikum skulle få se.

Bladet Newsweek kaller effekten latterlig og irriterende.

Tidsskriftet Variety sammenlikner følelsen med å være på en film der «en rekke menn i høye hatter sitter foran deg i salen og du forgjeves prøver å få se hva som foregår».

Versjonen uten den digitale retusjeringen vil etter alt å dømme bli vist for publikum i resten av verden.

«Eyes Wide Shut» er en historie om sjalusi og seksuell besettelse.

Kubrick har tatt utgangspunkt i Arthur Schnitzlers «Traumnovelle» under arbeidet med filmen, som ble avsluttet en uke før Kubrick døde.

(NTB)