Beste norske kokebok 2017

Kritikere slakter årets norske kokebøker: - Bruk-og-kast-bøker

- Ikke ment å vare lenger enn til jul, sier en av kritikerne som skal kåre årets beste kokebok.

FINALISTER: Disse fem kokebøkene holder mål, ifølge juryen. - De var vi veldig enige om, men vi hadde ikke klart en sjette. Såpass stor avstand er det mellom de gode og resten,, forteller jurymedlem Aase E. Jacobsen. Torsdag blir vinneren av «Beste norske kokebok 2017» offentliggjort. Illustrasjon: Pressebilder
FINALISTER: Disse fem kokebøkene holder mål, ifølge juryen. - De var vi veldig enige om, men vi hadde ikke klart en sjette. Såpass stor avstand er det mellom de gode og resten,, forteller jurymedlem Aase E. Jacobsen. Torsdag blir vinneren av «Beste norske kokebok 2017» offentliggjort. Illustrasjon: Pressebilder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kårer nettstedet Apéritif i samarbeid med Norli bokhandel «Beste norske kokebok 2017». Etter å ha gått gjennom 32 av årets kokebøker, er juryen klar i sin dom:

- Det første vi konkluderte med var at årets kokebokhøst var preget av altfor mange unødvendige utgivelser, som vi hadde sett før. Bøkene bar preg av hastverk, og dårlig forlagshåndverk, sier jurymedlem Aase E. Jacobsen til Dagbladet.

Stor avstand

Jacobsen er ansvarlig redaktør i Apéritif, og en av de seks i juryen som nå har vurdert de norske kokebøkene som er utgitt i år.

KRITISK: Redaktør for nettstedet Apéritif og medlem i juryen som skal kåre beste norske kokebok av året, Aase E. Jacobsen er krass i sin kritikk av årets kokebøker. Foto: Julie H. Amundsen
KRITISK: Redaktør for nettstedet Apéritif og medlem i juryen som skal kåre beste norske kokebok av året, Aase E. Jacobsen er krass i sin kritikk av årets kokebøker. Foto: Julie H. Amundsen Vis mer

Hun forteller at de i løpet av de ti siste årene har gått gjennom og vurdert rundt 350 kokebøker. At denne kokebokhøsten ikke holder mål, skal alle i juryen være enige om.

- Vi klarte å velge ut fem finalister. De var vi veldig enige om, men vi hadde ikke klart en sjette. Såpass stor avstand er det mellom de gode og resten, sier hun.

- Slurvete

Jacobsen mener forlagene har sluppet gjennom flere bøker som aldri burde vært utgitt, og peker på det hun mener er svakheter ved årets utgivelser:

- Man har ikke vært nøye nok med å bruke gode bilder, og innimellom er det slurvete. Man har heller ikke vært nøye med måten bøkene er satt sammen, som gjør at de skiller seg ut fra mengden. Ikke minst gjelder dette også hvilke oppskrifter som er hentet inn, og om bøkene har temaer som er verdt å ta vare på, sier hun.

Per A. Borglund, som eier Norges største kokeboksamling, og som også sitter i juryen, uttalte tidligere denne uka at det kommer ut alt for mange bøker, og at disse er av lav kvalitet.

– Jeg ønsker meg færre, men bedre bøker. Det er helt åpenbart at det gis ut for mange bøker det ikke er lagt ned nok arbeid i. Jeg etterlyser også de gode ideer, de nye vrier og vinkler. Det er ingen ting som gleder meg mer enn de gangene jeg kommer over ei kokebok jeg ikke har sett maken til før, sier han til Bok365.

- Lavbudsjettbøker

Aase E. Jacobsen mener forlagene må investere mer tid og penger i både idé- og forarbeid for å klare å lage de virkelig gode kokebøkene.

- Veldig få av kokebøkene som utgis i år er i nærheten av det, de bærer preg av veldig rask jobbing, og flere er preget av å være rett og slett lavbudsjettbøker med resirkulering av idé, oppskrifter og retter, sier hun.

Det mener hun ikke holder, når bøkene ofte kan koste både 400 og 500 kroner. Det skaper forventninger hos dem som skal kjøpe dem, mener Jacobsen.

- Altfor mange av kokebøkene som er laget i dag er ikke ment å vare lenger enn rett over jul. Det blir «bruk-og-kast-kokebøker» Det virker som man prøver å melke kua som allerede er tom for melk og bare håpe på det beste, sier hun, og legger til:

- Men de fem finalistene er gode kokebøker som man kan gi bort i julegave – og gjør du det får du sikkert en stor takk, og det må jo være litt av meningen. Ikke minst er det kokebøker som overlever jula.

- Fornøyd med høstlista

En av de største forlagsaktørene innen kokebøker er Cappelen Damm, som har flere bøker på lista nå i høst. Elisabeth Steen, som er direktør for forlagets sakprosaavdeling, sier hun ikke kan kjenne seg helt igjen i kritikken som blir lagt fram.

- Vår kokebokhøst består av flere gode bøker, som vi har laget i samarbeid med kjente kokker og matskribenter som alle har et lidenskapelig forhold til mat. Vi er selv fornøyd med vår kokebok-høstliste. Den er ikke for omfattende, men den er god, sier hun, og fortsetter:

- Men jeg er jo enig i at det er forlaget som skal sørge for at kvaliteten på den enkelte kokebok er høy, og jeg er enig i at kvaliteten på ei kokebok skal være like høy som andre bøker. Det skal være bra tekst, bra bilder, boka skal være gjennomjobbet med, og det har vi som mål også når det gjelder kokebøker.

Hun sier hun føler seg trygg på at det jobbes grundig hos Cappelen Damm med å kvalitetssikre den enkelte kokebok i samarbeid med forfatter, kokk og fotograf, men avfeier likevel ikke kritikken.

- Jeg tenker at vi absolutt skal ta dette på alvor, og at vi kan gå tilbake og se på våre bøker og våre enkeltutgivelser, om det er ting som kan gjøres annerledes og bedre. Vi skal diskutere dette, og selvfølgelig også drøfte med våre samarbeidspartnere. Vi synes det er bra at dette kommer opp og at kokebøker blir bedømt slik andre bøker også blir, sier hun.

Farsen er det viktigste når du lager wallenbergare. Her ser du hvordan Hellstrøm lager den. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer