Kritikerne har talt: Doktor Proktor var best

Og Beate Grimsrud tok voksenprisen.

KRITIKERFAVORITT: Jo Nesbø lanserte bok nummer tre om Doktor Proktor på Naturhistorisk Museum i fjor høst. Samtidig ble utstillingen «Doktor Proktors sensasjonelle samling av dyr du skulle ønske ikke fantes» åpnet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KRITIKERFAVORITT: Jo Nesbø lanserte bok nummer tre om Doktor Proktor på Naturhistorisk Museum i fjor høst. Samtidig ble utstillingen «Doktor Proktors sensasjonelle samling av dyr du skulle ønske ikke fantes» åpnet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Beate Grimsrud har fått Kritikerprisen for beste voksenbok i 2010, for «En dåre fri». Kritikerprisene ble utdelt på et arrangement på Litteraturhuset i dag.

- Det er gjevt å slå alle gutta! sa Grimsrud i sin takketale.

- Jeg takker alle andre forfattere for solidaritets- og stipendordninger, ellers kunne jeg verken ha skrevet denne boka, eller ha skrevet i 25 år, sa hun videre.

Dobbeltnominert Boka ble også nominert til Brageprisen i fjor, og er både Norge og Sveriges kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris.

Den handler om forfatteren Eli, som på utsiden minner mye om Grimsrud selv. Men Eli sliter med psykoser, og sendes inn og ut av lukket avdeling.

«Grimsrud skriver fletta av Knausgård,» mente Dagbladets anmelder om boka, og videre:

«Med en «En dåre fri» sprenger hun alle grenser. Det er en kunstnerroman, en oppvekstroman, en fortelling om et fortellertalent så eksepsjonelt at det grenser mot galskap. Bokstavelig talt.»

Doktor Proktor Årets beste barnebok ble Jo Nesbøs «Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje».

I sin tale takket Nesbø både illustratøren Per Dybvig, og datteren Selma, som går i femteklasse. Han har tidligere uttalt at hun var den som kom på karakteren Doktor Proktor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer