Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritikerne har talt: Doktor Proktor var best

Og Beate Grimsrud tok voksenprisen.

KRITIKERFAVORITT: Jo Nesbø lanserte bok nummer tre om Doktor Proktor på Naturhistorisk Museum i fjor høst. Samtidig ble utstillingen «Doktor Proktors sensasjonelle samling av dyr du skulle ønske ikke fantes» åpnet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
KRITIKERFAVORITT: Jo Nesbø lanserte bok nummer tre om Doktor Proktor på Naturhistorisk Museum i fjor høst. Samtidig ble utstillingen «Doktor Proktors sensasjonelle samling av dyr du skulle ønske ikke fantes» åpnet. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

(Dagbladet): Beate Grimsrud har fått Kritikerprisen for beste voksenbok i 2010, for «En dåre fri». Kritikerprisene ble utdelt på et arrangement på Litteraturhuset i dag.

- Det er gjevt å slå alle gutta! sa Grimsrud i sin takketale.

- Jeg takker alle andre forfattere for solidaritets- og stipendordninger, ellers kunne jeg verken ha skrevet denne boka, eller ha skrevet i 25 år, sa hun videre.

Dobbeltnominert
Boka ble også nominert til Brageprisen i fjor, og er både Norge og Sveriges kandidat til Nordisk Råds Litteraturpris.

Den handler om forfatteren Eli, som på utsiden minner mye om Grimsrud selv. Men Eli sliter med psykoser, og sendes inn og ut av lukket avdeling.

«Grimsrud skriver fletta av Knausgård,» mente Dagbladets anmelder om boka, og videre:

«Med en «En dåre fri» sprenger hun alle grenser. Det er en kunstnerroman, en oppvekstroman, en fortelling om et fortellertalent så eksepsjonelt at det grenser mot galskap. Bokstavelig talt.»

Doktor Proktor
Årets beste barnebok ble Jo Nesbøs «Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje».

I sin tale takket Nesbø både illustratøren Per Dybvig, og datteren Selma, som går i femteklasse. Han har tidligere uttalt at hun var den som kom på karakteren Doktor Proktor.

KRITIKERPRISEN: Beate Grimsurd fikk Kritikerprisen for boka «En dåre fri» i dag.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITIKERPRISEN: Beate Grimsurd fikk Kritikerprisen for boka «En dåre fri» i dag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Men det skulle han kanskje ikke sagt - for datteren kvitterte med å be om royalties.

Boka er også blant fjorårets mestselgende barnebøker, og ble lansert med brask og bram på Naturhistorisk museum i høst.

«Trinn tre i Nesbøs rakett av en barnebokserie går til himmels med dunder og brak (fis), drevet fram av utallige henvisninger, spretne innfall, overdrivelser i dinosaurformat, burleske opptrinn à la Roald Dahl, til og med en innbakt kjærlighetshistorie,» skrev Fredrik Wandrup i Dagbladets anmeldelse av boka.

Pris til poesi
Pedro Carmona-Alvarez og Gunnar Wærness fikk prisen for beste oversettelse, for den omfattende diktsamlingen «Verden finnes ikke på kartet». Her har de samlet og gjendiktet poesi fra hele verden. Dagbladets anmelder Helge Torvund kalte det et unikt bokverk, og skrev blant annet: «Eg vert takksam, overvelda, jublande, rørt ved og letta på. Moglegheita til å laga ei slik bok som dette finst ikkje. Og Wærness og Carmona-Alvarez har gjort det».

Prisen for årets kritiker gikk til Susanne Christensen, som anmelder bøker for Klassekampen og er medredaktør i tidsskriftet Vagant.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling