Kritikerne om Widveys NRK-melding: - De viktigste oppgavene skyver hun foran seg

Thorhild Widvey legger til rette for flere større inngrep i NRK. Kritikerne mener hun burde fått til mer.

ENDRER NRK: Kulturminister Thorhild Widvey (H) legger opp til flere større endringer i NRK, men kritikerne hennes er likevel ikke fornøyd. Foto: NTB Scanpix
ENDRER NRK: Kulturminister Thorhild Widvey (H) legger opp til flere større endringer i NRK, men kritikerne hennes er likevel ikke fornøyd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag presenterte kulturminister Thorhild Widvey (H) allmennkringkastermeldinga hun nå videresender til Stortinget for endelig behandling.

Her legges de store linjene for NRK i åra som kommer. 

- Vi skjerper kravene til NRK, og stiller noen nye krav, oppsummerte Widvey til Dagbladet.

Widvey: - Framtidsretta Blant regjeringens vedtakspunkter er freding av lisensen fram til 2017, øke krav til bruk av norsk musikk i NRK og økt innkjøp av ekstern tv-produksjon i statskanalen. I tillegg krever Widvey at NRK tar ansvar for mediemangfoldet i Norge og hun vil frata NRK muligheten til å opprette nye tilleggsprodukter som Yr.

- Det er framtidsretta, åpne og opplyste føringer NRK nå får, sa Widvey.

Det var en letta NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen som overvar Widveys-presentasjon av NRK-meldinga. Mange har tatt til orde for langt større inngrep i NRK enn det Widvey nå legger opp til.

Ap: - Ikke godt nok - Hun burde ha kommet mye lengre i arbeidet. De virkelig viktige spørsmålene skyver Widvey bare foran seg og dytter videre til nye kulturministre, sier Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. 

Grande roser Widvey for å følge opp ideer «Arbeiderpartiet kom med i vår», men mener regjeringas NRK-melding ikke er tydelig nok. 

- Jeg skulle ønske hun kunne gått foran og virkelig tatt styring på de vanskelige spørsmålene, sier han, og nevner lisensen, organiseringa av NRK og TV 2s rolle i mediebildet som eksempler på saker han mener Widvey ikke adresserer godt nok.

- Alle som frykta en vingeklipping av NRK, kan puste letta ut, sier KrFs mediepolitiske talsperson Geir Bekkevold. 

- Overser TV 2 Han mener også Widvey nå utsetter et av de viktigste spørsmålene: Lisensspørsmålet.

- Enn så lenge blir lisensen værende, og det er flertallet på Stortinget, ikke Frp, har fått viljen sin. Men egentlig er bare lisenssaken skjøvet fram i tid, og vi får snart nye diskusjoner om det, sier han.

Vilde Schanke Sundet, medieforsker ved Høgskolen i Lillehammer, mener Widvey også burde gitt de andre allmennkringkasterne, TV 2, Radio Norge og P4 mer oppmerksomhet.

- Et av de vanskeligste spørsmålene, finansiering av NRK, blir i prinsippet utsatt ved at det settes ned et utvalg som skal vurdere saken. Dette er primært en NRK-melding - det står veldig lite om TV 2 sammenlignet med NRK. Så vidt jeg kan se er det heller ingenting av betydning om P4 eller Radio Norge, selv om de også er allmennkringkasterne, sier hun.

Widvey selv sier NRK-meldinga bidrar til større mediemangfold og stiller viktige krav til NRK.

- Det beste med meldinga er at den bygger opp rundt mangfold i mediene, og stiller noen strammere krav til NRK. Samtidig er vi klare på at et sterkt NRK er viktig for Norge, sier hun.

FORVENTA MER: Aps Arild Grande mener Widvey burde kommet mye lengre i fredagens NRK-melding. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
FORVENTA MER: Aps Arild Grande mener Widvey burde kommet mye lengre i fredagens NRK-melding. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer