Kritikerne skuffa over Ullmanns stjernespekkede film

Liv Ullmanns regi-comeback innfrir ikke, mener amerikanske kritikere.

(Dagbladet): 15 år etter gullpalme-nominerte «Trolösa» har Liv Ullmann samlet internasjonale filmstjerner som Jessica Chastain og Colin Farrell, og returnert til regissørstolen med «Frøken Julie».

Etter premieren på filmfestivalen i Toronto i helga er kritikerne derimot avmålte.

Klossete «Det er skuffende å måtte melde at til tross for nyansert arbeid fra en lysende Jessica Chastain og en brusende Colin Farrell, er Liv Ullmanns film en klossete og stiv affære som mangler relevans og bare tidvis virker kraftfull», skriver The Hollywood Reporter.

«Det er mye å beundre ved skuespillerprestasjonene. Men det blir til at man bare beundrer, snarere enn å bli følelsesmessig engasjert», skriver Variety.

«Delvis stammer skuffelsen fra en gjennomgående klaustrofobi som føles som den kveler enhver frihet, og formelig bryter gjennom filmmediet for å banke oss til å adlyde. Dette skaper en heller ukomfortabel opplevelse, og det er langt fra overraskende at mange forlot visningen underveis. Publikum flest liker å bli underholdt, men det er ikke noe denne filmen driver med», skriver Indiewire, som riktignok også har mye fint å si om filmen, og poengterer at filmen dømmes hardt fordi forventningene er så høye.

Konflikter «Frøken Julie», som har premiere i Norge til helga, er en filmatisering av August Strindbergs teaterstykke fra 1888. Stykket handler om en overklassekvinne som forfører tjeneren sin, og har vært filmatisert flere ganger før.

Varietys anmelder mener den særlig kommer til kort mot den svenske, prisvinnende 1951-filmatiseringa av Alf Sjöberg, og at den hadde gjort seg bedre som teateroppsetning eller tv-film.

Selv har Ullmann vært åpen om at tilblivelsen var langt fra friksjonsfri. I magasinet Rushprint har hun snakket om konflikter med såvel fotografen som med Chastain, som skal ha reagert på hvordan regissøren hele tiden insisterte på å stå ved siden av kameraet og se skuespillerne rett i ansiktet, framfor å følge med på monitor.

Ullmann har også sagt at hun ikke satte særlig pris på å måtte forholde seg til et sett av produsenter i flere land. Frøken Julie er en samproduksjon mellom norske, franske og britiske produsenter.

Delikat Hamer Andre norske filmer som er blitt i vist i Toronto i helga, har fått bedre mottakelse. Regissør Morten Tyldums Hollywood-produksjon «The Imitation Game» hylles av flere, og er forlengst utropt til en kandidat til Oscar-nominasjoner.

Bent Hamers «1001 gram», med Ane Dahl Torp i hovedrollen og årets norske kandidat til Oscar-prisen for beste fremmedspråklige film, er en «ekstremt lett og delikat kunstfilm som knapt trår feil et eneste sted», ifølge THR.

Også Ole Giævers «Mot naturen» er vist på den prestisjetunge festivalen, som avrundes søndag. Toronto-festivalen deler ikke ut jurypriser, men avholder en folkelig avstemning som resulterer i den såkalte People's Choice Award.