KOMMENTARER

Få med deg en Mahler-symfoni om du kan

Kritikerne tok fullstendig feil av Mahler

En feiret komponist som tidligere var uglesett.

Sen anerkjennelse: Gustav Mahler (1860-1911) avbildet i 1897 i Wien. Foto: NTB scanpix
Sen anerkjennelse: Gustav Mahler (1860-1911) avbildet i 1897 i Wien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Da den første Star Wars-filmen kom på kino i 1977, var det ikke bare Darth Vader som gjorde inntrykk. Filmmusikken til John Williams traff publikum midt i fleisen, den var energisk, heroisk og sprakende flott. Førti år senere er dette en del av menneskenes kulturarv, og musikken spilles på konserter over hele verden. John Williams henter mye av sin musikalske inspirasjon fra senromantikken og komponisten Gustav Mahler.

Samme år – 1977 – ble det nye Oslo Konserthus innviet. Med ett hadde Oslo Filharmoniske Orkester fått en egnet arena for musikalsk vekst. I årene som fulgte var det nettopp Mahler-symfoniene som utgjorde noen av de største bragdene. Orkesteret behersket det ypperste av symfonisk musikk og tok store steg.

Det har ikke alltid vært slik. Bare et tiår tidligere – på 1960-tallet – ble Mahler gitt relativt liten plass i ulike leksikon. Det ble sagt at denne komponisten var naiv og stormannsgal, mens de musikalske ideene var utilstrekkelige. En hard dom som imidlertid ble kraftig revurdert senere. Hva skjedde?

Gustav Mahler (1860-1911) var som person og komponist kompleks av mange årsaker: Han tilhørte en tysk-språklig minoritet i Böhmen i det østerrikske keiserrike, men han var også jøde. I 1888 opplevde Mahler en mislykket verdenspremiere på sin første symfoni i Budapest. Dette gikk dypt inn på ham, og verket ble lagt til side. Tre år senere kommer Mahler på en feriereise til Norge og Kristiania (som Oslo het da). Mahler skal starte opp som dirigent i Hamburg, men får tid til en sjelden ferietur på forhånd. Mahler har en stor interesse for mennesker og natur, og oppholdet i Norge inspirerer ham. I komposisjonene sine bruker Mahler en musikalsk palett med enorm spennvidde: Himmelhvelvende klanger, rytmisk kraft og innslag fra tyske «Lieder-sanger» og folklore. Alt blandet sammen av et musikalsk geni. Mahler fullførte 9 symfonier og døde i 1911 bare 51 år gammel. Musikken hans ble forbudt spilt i Tyskland mellom 1933-45.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer