Kritikerprisen til Halberg

Jonny Halberg får kritikerprisen for romanen «Flommen».

- Da jeg så at Øyvind Berg var nominert, trodde jeg at han kom til å vinne, sier en temmelig avslapppet prisvinner Jonny Halberg. Som innrømmer at han var langt mer anspent på forhånd.

- Skal man gripe storheten i «Flommen», må man ikke fokusere på tematikken alene. Det er den usedvanlige stilen som har fått kritkerne til å snakke om dirty realism og sammenliknet med store stilister som Faulkner og Vesaas, begrunner Trond Haugen fra juryen valget av Halbergs roman som den beste utgivelsen fra 2000.

Og Haugen fortsetter lovprisningen: - Dette er en litteratur for seg, og som taler til oss alle.

Gratulantene sto i kø, blant dem Karsten Alnæs. Formannen i Norsk Forfatterforening framhevet Halberg som en storyteller med filmatisk driv og fortellinger som synes.

Halbergs roman er allerede skamrost av kritikerne. Både Aftenposten og Dagbladets anmeldere utropte den til årets roman da den kom i oktober i fjor.

«Ikke siden «Det nye vannet» av Roy Jacobsen har jeg lest en roman som på en så suveren måte har kartlagt det norske småsamfunnets sosialpsykologi,» skrev en begeistret Øystein Rottem i Dagbladet.

Forfatteren er også aktuell med manuset til filmen «Amatørene» som han har skrevet sammen med regissør Pål Sletaune.

Anne Grete Hollup får prisen for beste barne- og ungdomsbok for «Engel», en sterk roman om den kreftsyke 14-åringen Vivi. Prisen til beste kritiker går til Kjell Olaf Jensen i Dagsavisen.

Les utdrag fra «Flommen».