Kritikerprisen til Solstad

Dag Solstad fikk i formiddag kritikerprisen for romanen «T. Singer». Solstad er den eneste forfatteren som har fått utmerkelsen tre ganger.

Dag Solstad fikk i formiddag kritikerprisen for romanen «T. Singer». Solstad er den eneste forfatteren som har fått utmerkelsen tre ganger.

Lederen for litterær seksjon i kritikerlaget, Trond Haugen, ga prisvinneren en ekstra, verbal hedersbevisning: - Egentlig ville vi legge ned prisen, denne «litteraturens vandrepokal», så Solstad kunne få den til odel og eie.

I utgangspunktet får ikke prisvinneren penger, men fra sitt forlag Oktober fikk Solstad en sjekk på 25 000 kroner i tillegg til blomsterbuketten.

Våre valg

Prisutdelerne legger spesielt vekt på Solstads evne til å reflektere over sentrale spørsmål: Hva velger vi og hva velger vi bort? Hvilke konsekvenser får valgene våre? Solstad tvinger leseren til å forholde seg til disse mekanismene.

Solstad har tidligere fått prisen for romanene «Irr! Grønt!» (1969) og «Ellevte roman, bok atten» (1992).

Godt sett

I romanen møter vi bibliotekaren T. Singer som er fanget i stillstand og rutine. Tilværelsen blir holdt oppe gjennom middager under krystalllysekronen i en lite funksjonell spisestue. Les utdrag!

«Solstad roman er usedvanlig godt tenkt, fortalt og sett. Den uttrykker vesentlige sider ved livet som sant», mener kritikerne.

Litteratur-misjonær

Prisen for beste barne- og ungdomsbok for 1999 gikk til Erna Osland for romanen «Salamanderryttaren». Osland er tidligere belønnet med Brageprisen.

Erna Osland er glødende opptatt av barne- og ungdomslitteratur, og fikk følgende karakteristikk av Samlagets Guri Vesaas: - Hvis det var mulig å Erna Osland i to, ville hun fått alle barn til å lese. Tom Lotherington i Norsk forfattersentrum supplerte i sin gratulasjonstale med å nevne at Osland var en av deres mest etterspurte forfatterne for skolebesøk og andre arrangementer.

Kritikerne jubilerer

Nøste Kendzior ble årets litteraturkritiker. Hun er kjent fra «Kritikertorget» i NRK P2. I tillegg har hun vært litteraturanmelder i Nordlys og den danske avisa Information, og er også representert med en rekke essays i antologier om litteraturkritikk.

Norsk Kritikerlag deler i år ut prisen for 50. gang. Litteraturkritikerprisen er Norges eneste skjønnlitterære pris som ikke er juryert, men bestemt av hele litteraturkritikerstanden.