NY PRIS: Vigdis Hjorth mottok i dag en ny pris for romanen «Arv og miljø», Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY PRIS: Vigdis Hjorth mottok i dag en ny pris for romanen «Arv og miljø», Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Litteraturkritikerprisen 2016

Kritikerprisen til Vigdis Hjorth

Litteraturkritikerprisene ble delt ut i formiddag, og Hjorth fikk pris for romanen «Arv og miljø».

(Dagbladet): I formiddag ble Litteraturkritikerprisene delt ut på Litteraturhuset i Oslo, og Kritikerprisen for beste skjønnlitterære voksenbok gikk til Vigdis Hjorth for «Arv og miljø».

«Bare Vigdis Hjorth klarer å behandle et tungt tema på en så stram, ingelligent og poetisk måte», skrev Dagbladets anmelder da boka kom i høst, og ga den terningkast fem.

Romanen utløste en debatt om forholdet mellom fiksjon og virkelighet i skjønnlitteraturen.

I november fikk Hjorth Bokhandlerprisen for «Arv og miljø», og sa i et intervju med Dagbladet: «Det må gå an å skrive om, og tematisere den private sfæren i en roman, uten at mitt privatliv skal hentes fram.»

Veving, krig og uro

Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne ble tildelt Marit Paasche for «Hannah Ryggen. En fri».

Hanna Ryggen var en av de fremste vevkunstnere i Norge og en internasjonalist. Paasche fikk terningkast fem i Dagbladet da boka kom i april i fjor.

Også Åsne Seierstads bok «To søstre», var også nominert i denne kategorien.

Tyra Teodora Tronstad ble tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok for «Mørket kommer innenfra», om krig og uro, ondskap og frykt.

«Sommeren viktigste og mørkeste ungdomsroman», skrev Dagbladets Marie L. Kleve og ga den terningkast seks.

Kyndig og kreativ

Italienske Elena Ferrantes Napoli-kvartetten, har gått sin seiersgang verden rundt. Så også i Norge. I dag fikk Kristin Sørsdal Kritikerprisen for beste oversettelse for «Historia om det tapte barnet». Den fjerde og avsluttende romanen i kvartetten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladets anmelder Jon Rognlien kalte romanen et suverent verk, og mente Sørsdals oversettelser av kvartetten er kyndig og kreativ.

Anne Cathrine Straume fikk prisen Årets litteraturkritiker 2017 for sin innsats som kritiker i NRK.

.