LEDER

Oljefondet:

Kritikk som lukter blod

Etter representantskapets blodige kritikk mener vi det bare er en vei å gå: Stillingen som leder av oljefondet må utlyses på nytt.

HELT INN?: Nicolai Tangen ble i mars presentert som ny sjef i oljefondet, Statens pensjonsfond.
Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix
HELT INN?: Nicolai Tangen ble i mars presentert som ny sjef i oljefondet, Statens pensjonsfond. Foto: Nina E. Rangoy / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Representantskapet i Norges Bank skriver historie i sin kritikk av ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for oljefondet. Over fem sider plukker den fra hverandre alle sentrale forhold knyttet til Tangen, hans privatformue og hovedstyrets ansettelsesprosess. Samlet er dette en bredside som er svært sjelden i grenselandet mellom offentlig forvaltning og norsk politikk. Den rammer i særlig grad sentralbanksjef Øystein Olsen som har ledet arbeidet med ansettelsen av Tangen. Olsen har ved flere anledninger også opptrådt med mild forståelse i spørsmål som gjelder bruk av skatteparadiser. Nå må sentralbanksjefen tåle kraftig refs av eget representantskap.

Representantskapet skriver at «tvil om ansettelsesforholdet, potensielle interessekonflikter og usikkerhet om skatteetiske holdninger» vil kunne innebære vedvarende utfordringer om de ikke løses raskt og tydelig. Representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som leder av oljefondet ble avklart før ansettelsen. Det peker på at det er «svært uheldig» at det på den ene siden er gitt uttrykk for at Tangen skal bryte alle bånd til privatformuen i AKO-systemet, samtidig som det er fremlagt dokumentasjon fra Tangens advokatforbindelse som viser at han fortsatt er hovedeier og har stemmekontroll i AKO Capital.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer