DEBATT

Kritikken av barnevernet

Hvorfor vil ikke media ta opp et av de alvorligste demokratiske problemene ved barnevernsaker på ulike nivåer?

HYSTERI: Meldinger som «Barneombudet er meget bekymret, da barnet nå bor hos far» bidrar til hysteri, mener kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HYSTERI: Meldinger som «Barneombudet er meget bekymret, da barnet nå bor hos far» bidrar til hysteri, mener kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For en som følger flere barnevernsaker på nært hold, både undersøkelsessaker og de som behandles av fylkesnemnd og rett, er det pussig å se hvordan media dekker enkeltsaker. Ikke minst gjelder det fraværet av faglige spørsmål man skulle tro var viktige å ha en bred debatt om «in a democratic society», jamfør terminologien i den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Hvorfor vil ikke media ta opp et av de alvorligste demokratiske problemene ved barnevernsaker på ulike nivåer? Den påfallende forskjell i ressurser mellom partene: det offentlige med sine mange lønnede aktører og familiepartene som ofte har begrensede muligheter til å forsvare seg mot barnevernets beskyldninger om «omsorgssvikt», en kategori så ullen og omskiftelig at den mangler substans.

Størst oppmerksomhet det siste halvåret har en konkret sak hvor noen av våre nye landsmenn, kvinner og barn er berørt. Saken om de rumenske barna på Vestlandet har gitt mediene som mikrofonstativ for barnevern og ekspertise anledning til å vulgarisere kritikken av barnevernet under henvisning til at kampanjen er religiøst-politisk motivert og dermed forfeilet. Tidligere i år var det vist protester fra utlandet mot norsk barnevern, med utgangspunkt fra Litauen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer