GRESK MISBRUK: «Vet ikke Hobbelstad at Hellas samler flyktninger i interneringsleirer, at gresk politi anholder folk som ikke ser greske ut, skjeller dem ut, slår dem og holder dem i timevis under påskudd av å kontrollere identiteten deres - uavhengig av at de har vist sine papirer?», spør Sibeko. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ Dagbladet
GRESK MISBRUK: «Vet ikke Hobbelstad at Hellas samler flyktninger i interneringsleirer, at gresk politi anholder folk som ikke ser greske ut, skjeller dem ut, slår dem og holder dem i timevis under påskudd av å kontrollere identiteten deres - uavhengig av at de har vist sine papirer?», spør Sibeko. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM/ DagbladetVis mer

Kritikken er berettiget

Når ble det pressens jobb å ukritisk videreformidle rasestereotypier fra et land som det siste året har beveget seg farlig langt inn i fascisme?

Debattinnlegg

Journalist Inger Merete Hobbelstad prøver i kommentaren «Manisk selvpisking» å forsvare sine kolleger, men hun ender med å vise at min kritikk mot dem som dekket Maria-saken er berettiget. Hobbelstad innser at norske medier burde vært mer kritiske til internasjonal presse og politi når de skrev om Maria. Likevel mener hun det er galt å kritisere pressen som bare «gjorde jobben sin». Når ble det pressens jobb å ukritisk videreformidle rasestereotypier fra et land som det siste året har beveget seg farlig langt inn i fascisme?

Vet ikke Hobbelstad at Hellas samler flyktninger i interneringsleirer, at gresk politi anholder folk som ikke ser greske ut, skjeller dem ut, slår dem og holder dem i timevis under påskudd av å kontrollere identiteten deres - uavhengig av at de har vist sine papirer? Ved flere anledninger har de arrestert og banket opp mørkhudede turister til tross for at de viste pass og reisedokumenter. Vet hun ikke at sexarbeidere (eller enhver kvinne som mistenkes for ulovlig prostitusjon) kan arresteres og tvangstestes for veneriske sykdommer - og at resultatene kan offentliggjøres i pressen? Har hun ikke hørt om de greske transseksuelle som daglig arresteres og trakasseres av politiet? Vet hun ikke at de eneste som er mindre ønsket i Hellas enn mørkhudede, prostituerte, homofile og transseksuelle er romfolk? Halvparten av greske politioffiserer sympatiserer med det nynazistiske partiet Gyllent Daggry, og politiet trenger ingen unnskyldning for å gjennomføre razziaer mot romfolk - slik de gjorde da de oppdaget Maria (som bodde i et helt ålreit hus der det verken ble funnet våpen eller narkotika, i motsetning til hva pressen har forledet nordmenn til å tro).

Å ukritisk videreformidle gresk presses framstilling av en sak som gjelder romfolket er utilgivelig. Når saken tilsynelatende underbygger den eldste begrunnelsen for å brenne eller henge romfolk - at de stjeler kristne barn - er det så langt unna pressens oppgave som man kan komme. Norsk presse har den siste uka spredd løgner som påvirker holdninger til et helt folk på en måte vi ikke har sett på veldig mange år. Hobbelstad mener jeg er paranoid når jeg frykter utviklingen i et samfunn med så bevisstløse journalister. Vet hun ikke at pressens underbygging av folkelige fordommer er en kjernefaktor ved alle folkeforfølgelser i historien? Når norsk presse hiver seg på en bølge skapt av voldelige fascistiske bevegelser i et kriserammet Europa er vi mange som har god grunn til å være redde.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.