Kritikken har rast mot «hvitvasking». Nå har Disney gått en annen vei

Over 112 000 personer krevde i en underskriftskampanje at rollen som kinesiske Mulan skulle gå til en asiatisk skuespiller.

MULAN: Skuespilleren Liu Yifei (30) har fått rollen som den kinesiske heltinnen Mulan i Disneys nyinnspilling av filmen fra 1998. Foto: AP / NTB Scanpix
MULAN: Skuespilleren Liu Yifei (30) har fått rollen som den kinesiske heltinnen Mulan i Disneys nyinnspilling av filmen fra 1998. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Disney har tidligere gjort stor suksess av å lage spillefilm av kjente animasjonsklassikere som «Jungelboken», «Askepott» og «Skjønnheten og udyret».

Nå er det «Mulan» som står for tur med en nyinnspilling med ekte skuespillere. Det ble i den anledning nylig kjent at det er den 30 år gamle kinesiske skuespilleren Liu Yifei som har fått hovedrollen som Mulan.

Yifei er en godt kjent skuespiller i Kina, artist, modell og danser. For å få rollen måtte hun kunne kampsport og snakke flytende engelsk. Yifei bodde i New York som ungdom, og har spilt i en rekke filmer, både i Kina og i Hollywood. Blant annet «The Forbidden Kingdom» fra 2008, «Outcast» fra 2014 og nå sist «Once Upon a Time» i 2017.

Hvitvasking i Hollywood

Ansettelsen av den kinesiske skuespilleren kommer etter mye kritikk mot Hollywood for å hvitvaske filmer, altså at en hvit skuespiller får rollen som en person som historisk ikke er hvit.

Scarlett Johansson spilte for eksempel Major Kusanagi i Hollywood-versjonen av den japanske animéklassikeren «Ghost in the Shell».

Det førte til massiv kritikk mot Hollywood, og en underskriftskampanje signert av over 105 000 personer som ønsker at Johansson skal bli erstattet av en asiatisk skuespiller i oppfølgeren.

JAPANSK: Scarlett Johansson i Hollywood-versjonen av den originalt japanske «Ghost in the Shell». Foto: Filmweb
JAPANSK: Scarlett Johansson i Hollywood-versjonen av den originalt japanske «Ghost in the Shell». Foto: Filmweb Vis mer

I 2008 spilte Angelina Jolie rollefiguren Fox, som i tegneseriebøkene er en afroamerikansk kvinne, dels inspirert av skuespilleren Halle Berry.

Tilda Swinton hadde rollen som Ancient One i Marvels «Doctor Strange». Opprinnelig var dette en mann som ble født i Kamar-Taj, et oppdiktet land i Himalaya.

Krevde en asiatisk skuespiller

Eksemplene over er bare et fåtall av de gangene Hollywood har fått kritikk for å hvitvaske filmroller. Da det ble kjent at Disney skulle lage en ny versjon av Mulan var det derfor mange som ytret seg om at en asiatisk skuespiller burde få den asiatiske rollen.

Også her ble det startet en underskriftskampanje som ble signert av godt over 112 000 mennesker.

Originalen: Slik ser Mulan ut i den originale animasjonsfilmen fra 1998. Foto: Walt Disney Pictures
Originalen: Slik ser Mulan ut i den originale animasjonsfilmen fra 1998. Foto: Walt Disney Pictures Vis mer

«Agents of Shield»-stjerna Ming-Na Wen, som hadde stemmen som Mulan i originalen fra 1998, er en av dem som har kritisert Hollywood for hvitvasking. Ved ansettelsen av Liu Yifei som Mulan i nyinnspillingen, hyllet hun valget på Twitter.

«Gratulerer til Liu Yifei! Flott valg av Mulan», skrev hun.

Den kinesiske heltinnen

Dieneys «Mulan» finner sted i Kina, og handler om den kinesiske heltinnen Mulan som kler seg ut som en mannlig soldat for å kjempe i sin syke fars sted. Rollen er basert på en ekte historisk figur, og regissør for 1998-originalen, Tony Bancroft, ønsket å lage en unik rolle som var både sterk og selvstendig.

Den nye versjonen har ennå ikke fått noen premieredato, men kommer antagelig ut en gang i løpet av 2019.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer