<strong>I KULTURRÅDET:</strong> Geir Haraldseth var med på å gi pengestøtte til 114 av sine Facebook-venner. Det mener han er uproblematisk. Foto: Hans Edward Hammonds
I KULTURRÅDET: Geir Haraldseth var med på å gi pengestøtte til 114 av sine Facebook-venner. Det mener han er uproblematisk. Foto: Hans Edward Hammonds Vis mer

#Kulturkameratene

Kritikken mot Kulturrådet: - Dette er ikke kameraderi

Politikere reagerer på at Kulturrådet deler ut mer penger til personer de er Facebook-venn med. Utvalgsmedlemmer mener dette er uproblematisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg ser ikke noe problem med å tildele penger til Facebook-venner. Jeg har nesten 4000 venner på Facebook, og det sier seg selv at jeg ikke har et nært personlig vennskap med 4000 personer, sier Geir Haraldseth, som sitter i Kulturrådets utvalg for visuell kunst.

Lørdag kunne Dagbladet fortelle at personer som sitter i utvalgene til Kulturrådet ser ut til å dele ut mer penger til søkere de har et Facebook-vennskap med. Haraldseth er den i Kulturrådet som har delt ut mest penger til Facebook-venner som har søkt om pengestøtte.

- Facebook er ikke noe parameter Kulturrådet bruker for å avgjøre inhabilitet, sier Haraldseth, som i 2016 ga støtte til i alt 114 Facebook-venner.

Kulturrådet har lenge fått påstander mot seg om at «Du må kjenne de riktige folkene for å få støtte». Vi gjorde en gjennomgang av 18 564 søknader Kulturrådet fikk i fjor, og koblet disse opp til Facebook-vennelistene til vedkommende som behandlet deres søknad.

Tendensen er tydelig. Er du Facebook-venn med minst én person som sitter i utvalget du søker penger fra, nær dobles sjansen for å få penger.

Personer som ikke hadde Facebook-venner i utvalget fikk i gjennomsnitt 210 000 kroner. Men de som hadde én Facebook-venn fikk i gjennomsnitt 236 000 kroner, de med to mottok 352 000 kroner i snitt, mens søkere med tre Facebook-venner i snitt fikk 443 000 kroner.

Både Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, og Roy Steffensen, som sitter i Finanskomiteen for Frp, reagerer på Dagbladets funn og mener Kulturrådets praksis nå må gjennomgås.

Haraldseth mener ikke at dette er et eksempel på kameraderi.

- Det første vi gjør på et utvalgsmøte er å ta opp inhabilitetsspørsmål for å unngå kameraderi og interessekonflikter, sier han.

Hevder det er trynefaktor

I 2016 ga Kulturrådet 1,4 milliarder kroner til norsk kunst og kultur.

Hvem som helst kan søke om pengene, og søknadene behandles av 55 mindre utvalg. Her sitter personer som skal kjenne det aktuelle kunstfeltet godt.

Utvalgsmedlemmene fordeler hundrevis av millioner på vegne av skattebetalerne, og det finnes ingen lett tilgjengelige referater fra møtene. Den som vil ha tilgang må søke om innsyn.

Flere kunstnere Dagbladet har snakket med hevder seg også negativt forskjellsbehandlet fordi de ikke har høy nok trynefaktor. Kulturrådet på sin side avviser alle påstander om forskjellsbehandling.

Store forskjeller

24 prosent av alle søkere fikk penger i 2016. Men av søkere der en Facebook-venn behandlet søknaden, fikk 43 prosent av dem pengestøtte.

<strong>SJEFEN:</strong> Kristin Danielsen er tidligere danser og nåværende direktør i Kulturrådet. Hun er øverste leder over de 55 utvalgene som hvert år deler ut 1,4 milliarder til norsk kulturliv. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet
SJEFEN: Kristin Danielsen er tidligere danser og nåværende direktør i Kulturrådet. Hun er øverste leder over de 55 utvalgene som hvert år deler ut 1,4 milliarder til norsk kulturliv. Foto: John T.Pedersen / Dagbladet Vis mer

Og i enkelte utvalg og komiteer er muligheten langt høyere, slik tabellen nedenfor viser.

For eksemplifisere: I snitt får 24 prosent av søkerne ja på sin forespørsel om penger fra Kulturrådet, men i Faglig utvalg for litteratur fikk 76 prosent av dem med Facebook-venner i utvalget penger i fjor, som tabellen nedenfor viser.

Dagbladet har ikke fått fullstendig innsyn nettverksforhold tilknyttet Kulturrådet, så det vil være begrensninger ved vår data og mørketall.

(Saken fortsetter under tabellen)

Utvalg/komité Ja-prosent til Facebook-venner Antall Facebook-venner som fikk penger
Underutvalg for markedsføring av kortfilm89 prosent8
Faglig utvalg for litteratur76 prosent44
Fagleg utvalg for kulturvern68 prosent17
Musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte66 prosent87
Faglig utvalg for visuell kunst61 prosent121
Faglig utvalg for musikk55 prosent78
Underutvalg for markedsføring av musikkutgivelser55 prosent18
Faglig utvalg for scenekunst53 prosent67
Musikkutvalget for musiker- og ensemblestøtte53 prosent58

Men det er ikke alltid slik at Facebook-vennskap kan gi en bedre sjanse for å få støtte.

I andre enden av skalaen har vi også funnet utvalg hvor det nærmest synes å være en ulempe å kjenne til dem som behandler søknaden din: I utvalgene nedenfor hadde Facebook-venner dårligere sjanse til å få penger 2016 enn gjennomsnittssøkeren.

(Saken fortsetter under tabellen)

Utvalg/komité Ja-prosent til Facebook-venner Antall Facebook-venner som fikk penger
Stipendkomiteen for billedkunstnere19 prosent31
Stipendkomiteen for kunsthåndverkere19 prosent14
Stipendkomiteen for barne- og ungdomslitterære forfattere21 prosent13
Utvalg for fonogramproduksjon23 prosent11
Stipendkomiteen for komponister23 prosent11

Geir Haraldseth ledet Faglig utvalg for visuell kunst i fjor. Her fikk 121 personer som var Facebook-venner med noen i utvalget penger. 114 av dem var Facebook-venner med ham personlig.

61 prosent av søkerne med Facebook-vennskap til Haraldseth eller noen andre i utvalget fikk penger i 2016, langt over snittet på 24 prosent.

Haraldseth mener de store forskjellene fra utvalg til utvalg i Kulturrådet ikke er noen sak.

- Jeg vil ikke spekulere i tall jeg ikke kjenner til, men det viktigste er at hvert utvalg behandler inhabilitetsspørsmål grundig i hvert møte. Poenget er at vi skal unngå å gi penger til personer vi har et nært personlig vennskap med, sier han.

Haraldseth, som leder Rogaland kunstsenter, sier kunstfeltet fortjener en kvalitativ vurdering av sine søknader, ikke en politisk eller byråkratisk vurdering.

- Utvalgsmedlemmer velges til jobben fordi de kjenner godt til sine respektive fagfelt og kan gjøre en grundig faglig vurdering av en søknad. Det betyr at vi som sitter i utvalg kjenner feltet, og at vi også kjenner til mange av søkerne i ulik grad.

- Kanskje lavt refleksjonsnivå

Martin Eia-Revheim, som sitter i Kulturrådets faglige utvalg for musikk, mener også at det i utgangspunktet ikke er problematisk at han delte ut pengestøtte til 45 av sine Facebook-venner. Eia-Revheim ga også avslag til 22.

Vanligvis godkjenner Kulturrådet 24 prosent av søknadene som kommer inn.

- Det er relasjonen til disse 45 som er avgjørende, ikke at de er Facebook-venner og har fått penger. Men kanskje jeg har et for lavt refleksjonsnivå rundt Facebook i profesjonell sammenheng. Jeg har hatt et ganske ukritisk forhold til hvem jeg er venner med på Facebook, sier han.

Eia-Revheim forklarer at det er en overrepresentasjon av folk i kulturbransjen blant hans Facebook-venner, og at det sier seg selv at noen av dem vil søke om støtte. Han er likevel trygg på at både han og andre i utvalget er nøye på å si fra dersom man er inhabil.

- Jeg vil ikke skråsikkert si at beslutninger ikke påvirkes av relasjoner, men jeg mener vi er flinke til å legge opp rutiner hvor mange ser på hver enkelt søknad, og vi har rutiner på at all inhabilitet varsles på forhånd, sier han, og legger til at han på stående fot ikke husker hvem de 45 Facebook-vennene han ga støtte til i fjor er.

Hvem som sitter i utvalgene byttes jevnlig. Kunstner Lars Cuzner, som tidligere selv har sittet i utvalget, har uttalt til Dagbladet at det har blitt et system i Kulturrådet hvor man først deler ut penger til kolleger, og så forventer å få noe tilbake når det er din tur til å søke. Eia-Revheim sier han ikke har hørt denne kritikken før.

- Jeg har tvert om hørt at kunstnere og andre ser på det som en styrke at medlemmer i utvalget byttes jevnlig, så ingen får mulighet til å sitte over lang tid, sier han.

Ingen problemer

Sigbjørn Apeland sitter i musikkutvalget for festival- og arrangørstøtte, og ser ingen problemer med at han ga pengestøtte til 41 personer han er Facebook-venn med. Han ga også avslag til 22 Facebook-venner. Det er også langt høyere enn det vanlige godkjenningssnittet på 24 prosent.

- Habilitetsreglementet følges svært konsekvent, men det omfatter ikke kjennskap og det kan kanskje diskuteres, sier han.

Men han legger til at Norge er et lite land med mange støtteordninger og dermed også mange muligheter for å holde på som profesjonell kunstner.

- Derfor er det stor sannsynlighet for at de som har vært i kulturfeltet en stund kjenner svært mange folk, sier han.

- Bør tenkes over

Snelle Hall, i Kulturrådets faglige utvalg for scenekunst, mener sammenhengen mellom Facebook-venner og sjansen for å få ja på søknadene om støtte, er noe det er interessant å tenke over. Hall har gitt pengestøtte til 45 av sine Facebook-venner, og avslått 52.

- Men samtidig diskuteres alle søknadene i en gruppe, og jeg gir ikke ut støtte alene. Derfor har jeg aldri tenkt over om jeg er Facebook-venn med noen av søkerne, sier hun, og forklarer at hun også har lagt til enkelte søkere på Facebook, etter at de har sendt søknad, for å holde seg oppdatert på prosjektene deres.

- Det er klart det er elementer av risiko for at man kan bli påvirket av bekjentskaper, men det blir korrigert internt i komiteene hvor vi er mange som er samlet fra forskjellige kretser, sier Hall.

KULTURKAMERATENE: DETTE ER SAKEN

  • Dagbladet gjennomgikk 18564 søknader til Kulturrådet i 2016 og koblet søkerne opp mot Facebook-vennelista til personene som faktisk behandlet søknaden. Vi fant at sjansen for å få penger, i 2016, var nesten dobbelt så høy dersom søker var Facebook-venn med en av personene som behandlet søknaden.
  • Å være Facebook-venn med den som behandler din søknad kan dermed gi større sjanse for å få penger. Og det gir også mer penger. Dagbladet kan avdekke at søknader som ble behandlet av en Facebook-venn i snitt fikk mer penger. Og jo flere venner, jo mer penger. Hvert Facebook-vennskap var i 2016 «verdt» 58 000 kroner i ekstra bevilgning fra Kulturrådet.
  • Til sammen ble 240 millioner kroner gitt fra én Facebook-venn til en annen – bare i 2016. Kunstnere Dagbladet har snakket med hevder systemet åpner for favorisering, og at trynefaktor avgjør hvem som får støtte. Kulturrådet, som i fjor delte ut 1,4 milliarder kroner, avviser kategorisk alle påstander om kameraderi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer