Kritikkstorm mot barne-tv

Den danske Barne-TV-serien «John Dillermand», som handler om en mann med verdens lengste penis, får refs fra flere hold. - Ungene elsker det, sier skaperen.

DEBATT: Barneprogram om mann med verdens lengste penis skaper debatt i Danmark. Video: DR Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Animasjonsserien hadde premiere forrige lørdag på DR Ramasjang, som tilsvarer NRK Super her hjemme i Norge.

- Vi betaler ikke en eneste krone eller øre mer til deres latterlige lisens. Ikke før programmet blir fjernet fra Ramasjang! Hva faen tenker dere på!?, skriver en opprørt bruker på kanalens Facebook-side.

Serien har en målgruppe på barn i alderen fra fire til åtte år, og handler om tittelkarakteren John Dillermand.

«Diller» er dansk slang for penis, som karakteren i serien bruker til en rekke formål.

- Ungene elsker det

Seriens skaper, Jakob Dey, mener serien er harmløs, og sier at responsen blant målgruppen har vært positiv.

- Ungene elsket at jeg fortalte om noe pinlig. På den måten kunne jeg fortelle om kroppens anatomi uten at den ble seksualisert, og jeg kunne knytte det mot en følelse av fascinasjon, framfor skam over en del av kroppen vår, som den (penisen, journ. anm.) jo er, forteller skaperen av serien til DR.

- Jeg opplevde at barna kunne kjenne seg igjen i det pinlige, og at de var fascinert over at det var en voksen mann som hadde disse utfordringene, sier han.

TILBAKE: Endelig er favorittgutta tilbake med sesong 5 av «Hvite Gutter». Reporter: Julie Easter. Video: Maria Hansen / Rød Løper Vis mer

Denne høsten har metoo-debatten for alvor truffet Danmark, etter at programlederen Sofie Linde fortalte om kjipe erfaringer under en direktesendt humorgalla.

Enkelte mener derfor at timingen for en slik serie nå er dårlig.

- Forsterker kjønnsnormer

Serien får nemlig også kritikk fra akademisk hold.

Christian Groes, som er forsker ved Roskilde Universitet, mener at TV-programmet, hvor det mannlige kjønnsorganet er framtredende, viderefører standarden om et mannsdominert samfunn.

- Det forsterker ideen om et patriarkalsk samfunn, mener Groes, som sier til The Guardian at serien normaliserer en «garderobekultur» som har blitt brukt for å unnskylde dårlig oppførsel blant menn.

- Det er ment å være morsomt, så da blir det sett på som harmløst. Men det er ikke det. Og dette lærer vi til barna våre, sier han til den britiske avisa.

Andre mener reaksjonene er tatt ut av kontekst, og at serien ikke bør sees på med voksen-briller.

- John Dillermand snakker til barn, og deler deres tenkemåte. Barn synes kjønnsorganer er morsomt, sier Erla Heinesen Højsted til avisa. Hun er klinisk psykolog, og jobber mye med barn.

Kilde til kontrovers

- Serien viser en mann som er impulsiv og ikke alltid har full kontroll, og som begår feil, på samme måte som barn, mener Højsted, og fortsetter:

- Men Dillermand gjør det alltid godt igjen, og han tar ansvar for sine handlinger. Når en kvinne i serien sier at han burde holde tissen innenfor buksa, hører han på det. Han er ansvarlig.

SLURVETE: Hollywood-skuespilleren Chris Evans delte mer enn han hadde planer om. Nå uttaler han seg etter penis-tabben. Video: Rød Løper/@chrisevans Vis mer

Det er ikke bare i Danmark at menns underliv har vært kilde til kontrovers i barneprogrammer.

Her hjemme ble det i 2019 stor ståhei da NRK Super-profilen Victor Sotberg fikk underlivet vokset i et innslag i programmet «Flippklipp».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer