LEDER

Kritikkverdig av Navarsete

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det er sjelden stille rundt Sp-leder Liv Signe Navarsete. Nå blåser det opp til ruskevær igjen, og hun har seg selv å takke. Bakgrunnen er valg av trasé for europaveien gjennom Navarsetes hjemkommune Lærdal. I flere år har det vært strid om hvor den åtte kilometer lange strekningen skulle gå. Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen ville at E16 skulle legges som vanlig vei gjennom bygda. Da ville veien gått 300 meter fra huset til Navarsete og hennes ektefelle som tidligere var varaordfører i Lærdal. Kommunestyret og Sp-lederen ønsket en annen løsning: Tunnel. Statsråd Navarsete tok personlig kontakt med daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) og redegjorde for sitt syn. Få dager før den rødgrønne regjeringen gikk av tok Solhjell avgjørelsen om å bygge en tunnel under Lærdal til 400 millioner kroner.

Dette er en sak med flere sider. Navarsete selv hevder hun ikke er berørt av veien, og at hun var i sin fulle rett til å stå på for å få tunnelen. SP-lederen får kraftig støtte av tidligere statsrådskollega Kristin Halvorsen. Halvorsen sier det er helt naturlig - og nødvendig - at politikere engasjerer seg i saker fra lokalsamfunnene de kommer fra. Den tidligere SV-lederen viser til at hun gjennom 20 år har slåss for bedre levekår i Oslo Øst der hun selv bor.

Dette er relevant argumentasjon - så langt den bærer. Selvsagt skal politikere - også statsråder - engasjere seg i saker som angår utviklingen av sitt nærmiljø, sitt distrikt eller region. Det er en helt sentral del av oppdraget som politiker. Samtidig er det like innlysende at politikere må utvise stor forsiktighet når det gjelder politiske avgjørelser, f.eks. i reguleringssaker, som berører dem direkte. I det aktuelle tilfellet kan det reises spørsmål om Navarsete hadde personlig økonomisk interesse i veivalget fordi det kan tenkes å påvirke eiendommens verdi. Det er ingenting som tyder på at hun har hatt slike motiver, men det er ikke avgjørende. Saken blir enda vanskeligere fordi prosessen foregikk skjult og fordi vedtaket ble gjort etter valget, og bare dager før de to statsrådene gikk av.

Det er ikke første gang at en slik sak dukker opp. F.eks. husker vi hvordan Ola Borten Moe skjermet partivenner i Sp for monstermaster. Denne type saker - også når de formelt er på riktig side av jussen - svekker tilliten til politikk og politikere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer