Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer Eikemos Sande-show

- Kyss meg bak, sier Eikemo.

SLÅT TILBAKE: Jon Eikemo blir kritisert for sin framstilling av Jakob Sande-biograf Ove Eide. Men Eikemo slår tilbake i kjent stil. Foto: Anders Grønneberg
SLÅT TILBAKE: Jon Eikemo blir kritisert for sin framstilling av Jakob Sande-biograf Ove Eide. Men Eikemo slår tilbake i kjent stil. Foto: Anders Grønneberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Jon Eikemos forestilling om Jakob Sande, «Jakob Sande & Jon Eikemo, trur eg?», er den mest sette enkeltmannsforestillinga i Norge.

Showet hadde premiere alt i 1991, men nå blir Eikemo sterkt kritisert for sin framstilling av den kjente dikteren. Kritikken kommer fra Jakob Sande-biograf Ove Eide, som så forestillinga i vår.- Jeg ble veldig skuffa. Det var ikke noen fornyelse av det programmet han hadde på nittitallet. Hvis han ikke fornyer seg i forestillinga på Det Norske Teateret nå i høst, er det en stor skuffelse, sier Eide til NRK.

- Kyss meg bak!

Kritikken kommer samtidig med slippet av Eides bok «Jakob Sande. Liv. Dikting», som er den første biografien om den folkekjære visedikteren og poeten.

Eide mener Eikemo har skapt et ensidig bilde av dikteren som moromann, og samtidig fortrengt strømmen av ensomhet og fortapelse i diktninga hans.

- Så det er forskerne som skal finne ut hvordan en skal lese diktene som Jakob Sande har skrevet? Kyss meg bak! Det er så meningsløst sagt at en nesten ikke kan kommentere det en gang, svarer Eikemo til NRK.

Tragisk livhistorie

I år er det hundre år siden Jakob Sande ble født. I 1929 debuterte Sande som forfatter.

KRITISERES: Jon Eikemo får kritikk for sin Jacob Sande-forestilling av Sande-biograf Ove Eide. Foto: IDA VON HANNO BAST
KRITISERES: Jon Eikemo får kritikk for sin Jacob Sande-forestilling av Sande-biograf Ove Eide. Foto: IDA VON HANNO BAST Vis mer

Om Eides biografi, som også inneholder mange nye foto, skriver forlaget:

- Ove Eide gjennomlyser bakgrunnen og den tidvis tragiske livshistorien til denne «nynorskens Alf Prøysen», lektoren som dro til sjøs, og som brukte alle sine år i Oslo på å skrive om og lengte hjem til sitt vestnorske folk og landskap.

  • Les mer om bøker på Dagbladet.no/litteratur
    Hver torsdag sender Dagbladet ut nyhetsbrevet Kulturavisa, hver mandag kommer Litteraturavisa. Nyhetsbrevene inneholder nyheter fra inn- og utland, og er helt gratis. Meld deg på:
    litteraturavisa kulturavisa
    Navn:
    E-post: