Kritiserer islam i dyster framtidsvisjon

Sharialover og raseskillle i Europa i B. Andreas Bull-Hansens nye bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Boka «Anubis» handler om Europa anno 2132. Europa er underlagt et islamsk regime med sharialover og raseskille.

B. Andreas Bull-Hansen

Fullt navn er Bjørn Andreas Bull-Hansen. Forkortelsen kom til ved en tilfeldighet: Det var ikke plass til hele navnet hans på tavla under styrkeløftkonkurransene.

- Jeg tror at jeg har en uvanlig forfatterbakgrunn. Jeg var på landslaget i styrkeløft, og reiste til India, Ukraina, England og alle avkroker av Norden for å kjempe om medaljer og rekorder. På samme tid studerte jeg for å bli siviløkonom. Men da skjebnen grep inn i form av en bilulykke, bestemte jeg meg for å satse alt på å få utgitt et manus jeg hadde arbeidet på i noen år. Jeg skrev ferdig «Syv historier fra Vestskogen», og etter det fortsatte jeg bare å skrive, skriver B. Andreas Bull-Hansen på sin godt besøkte nettside.

På ti år har han skrevet ti romaner. De to siste, «Lushons plater» og «Anubis» handler om Evv Lushon. Til vinteren kommer «Evercity» som avslutter denne trilogien.

- Jeg er en historieforteller. For meg er historien et kall og en plikt, sier Bull-Hansen om skrivegjerninga.

Les mer:

- Boka er et forsøk på å vise hvordan framtida kan se ut. Polariseringen vi ser i verden i dag - det er min oppgave som forfatter å gjøre oppmerksom på den. Vi ser jo en utvikling som ikke er god, sier forfatteren B. Andreas Bull-Hansen til Dagbladet.no.

Genmanipulert

Anubis er andre del i en trilogi, der hver bok kan leses som en frittstående fortelling. Første bok, Lushons plater, ble utgitt i 2004. Bøkene handler om Evv Lushon, etterkommeren etter en genmanipulert elitesoldat med et forholdsvis dyrisk utseende, og et ansikt som er verken dyr eller menneske, der «en rufset hårmanke omkranset den hundeaktige kjeven. Opp gjennom hårmanken stakk spisse, pelsdekte ører.»

- Det er originalt?

- Ja, men om noen år er det nok ikke så usannsynlig.

Evv blir med sitt utseende ikke godtatt i samfunnet, han blir sett på som et utskudd, lagt i lenker og utstøtt.

- Sånn har vi gjort i alle samfunn til alle tider, både kristne og muslimer. Vi er redd for det som er annerledes, mener Bull-Hansen.

DYSTERT:
B. Andreas Bull-Hansen skriver om Europa anno 2132. Foto: FORFATTERENS NETTSIDE
DYSTERT: B. Andreas Bull-Hansen skriver om Europa anno 2132. Foto: FORFATTERENS NETTSIDE Vis mer

Og her kommer vi tilbake til frykten Bull-Hansen vil til livs.

- Jeg har fått mange reaksjoner fra folk som ikke synes jeg burde skrevet boka. Det forteller meg at folk er redde, og sånn skal det ikke være. Vi må ikke la frykten styre oss, mener han.

- I «Lushons plater» skrev jeg om det kristne korsfolkets erobring av Europa. Ikke en eneste kristen person kritiserte meg for det, sier Bull-Hansen.

Naive

Bull-Hansen mener vi må gå mange hundre år tilbake for å finne røttene til konflikten mellom den islamske og vestlige verden. Han hevder også at revolusjonen i Iran og utviklingen etterpå har ført til store motsetninger.

- Og i lille Norge?

- Vi er jo veldig naive, vi har det veldig godt. Jeg tror man må være realistisk når man ser på verdensbildet i dag. Det er opplagt at islamsk fundamentalisme er en fare for verdensfreden. Når Iran ønsker å utvikle atomvåpen er det grunn til å bekymre seg. Vi har nok supermakter med atomvåpen allerede.

- Apropos: Må de islamske ekstremistene ta hele skylda for tilspissingen i verden i dag?

Kritiserer islam i dyster framtidsvisjon

- Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vil svare at også USA bør kritiseres, men når man gjør det, bør man samtidig kritisere regimer som Iran og islamistiske grupperinger.

Nøye planlagt

«Anubis» handler om veldig mye annet enn islam, forsikrer Bull-Hansen.

- Men islam preger samfunnet der historien utspiller seg. «Anubis» handler om å finne et sted å høre hjemme og finne en trygghet. Jeg ser nå at boka er kritisk til islam, men motivasjonen bak å skrive boka var ikke å kritisere islam. Jeg er ikke ute etter å ta muslimene, forklarer han.

- Var det striden etter muhammedtegningene som ga deg ideen til boka?

- Nei, at kalifatene skulle erobre Europa hadde jeg bestemt før jeg begynte

å skrive trilogien. Jeg hadde det i notatene allerede for 4 år siden.

Romaner uten islam

Helt på tampen: Det er ikke en fantasy-, scifi- eller eventyrbok Bull-Hansen har skrevet.

- Det er så feil, fantasymerkelappen er fryktelig vond å bli kvitt. Og Anubis er jo slett ikke fantasy! Dette er en framtidsvisjon, hvis det kan kalles en egen sjanger.

- Og den er godt egnet til å ta opp problemer i samfunnet?

- Ja, fordi man kan vise fram hva som kan skje hvis utviklingen fortsetter som nå. Derfor er den et egnet medium for å belyse problemer, sier Bull-Hansen og tilføyer:

- Jeg synes det er underlig at ikke flere forfattere beskriver islam i sine bøker, når islam er et så viktig element i samfunnet i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer