FÅR KRITIKK: Forfatter, musiker og førsteamanuensis ved UiT, Ánde Somby er blant dem som kritiserer Jo Nesbøs beskrivelse av samen Mikkel i sin seneste bok «Mere blod». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Forfatter, musiker og førsteamanuensis ved UiT, Ánde Somby er blant dem som kritiserer Jo Nesbøs beskrivelse av samen Mikkel i sin seneste bok «Mere blod». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Kritiserer Jo Nesbøs same-beskrivelse: - Stereotypisk og rasistisk

«Mere blod» vekker harme.

(Dagbladet): Denne måneden slapp Jo Nesbø sin andre metabok «Mere blod», som blant annet fikk terningkast fire av Dagbladets anmelder.

Ifølge avisa Nordlys er det imidlertid ett utdrag fra boka som nå vekker harme i sosiale medier. 

Utdraget tar for seg bokas hovedperson, Ulf, og hans møte med karakteren Mikkel, som altså er samisk. 

- Ren karikering Sistnevte blir blant annet karakterisert som «liten, tett, og svarthåret med smale øyner», hvor han også snakker med det som beskrives som «sametonefall».

Blant andre reagerer rådsmedlem i Sametinget, Henrik Olsen, samt forfatter, musiker og førsteamanuensis ved UiT, Ánde Somby på denne beskrivelsen. 

- Det er fjellets gutter, samiske menn, han pisser på. Denne gruppen har alltid blitt mobbet, og trenger ikke å bli ytterligere tråkket på. Nesbø når ut til mange og da følger det et stort, etisk ansvar. Jeg hadde håpet at han hadde drevet såpass research at han viste at samiske menn har blitt så mye pisset på at han ikke trenger å legge til enda en stein til den byrden de bærer, sier Somby til Nordlys.

- Rasistisk Overfor Dagbladet forklarer Somby blant annet at «dette er en underlig måte å beskrive sine medmennesker på».  

- Min første tanke da jeg leste beskrivelsene var bare «tar aldri denne typen karikering og mobbing av samer slutt?». Man blir så sliten, fordi man har sett det så mange ganger før. Han har en nedsettende måte å beskrive samer på. Det er stereotypisk, og i dette tilfellet rasistisk. 

I en e-post til Nordlys forklarer Jo Nesbø at skildringene blant annet er basert på egen erfaring, og at fordi hovedpersonen ser på Mikkel på denne måten, spiller det mer på stereotypen av en fordomsfull søring.

- Vi er på 70-tallet og at Ulf beskriver Mikkel på denne måten tror jeg, basert på egen erfaring i Finnmark på 70-tallet og senere da jeg bodde der på tidlig 80-tallet, kan være en realistisk skildring av de fordommene mange i Oslo gjerne hadde, skriver han. 

- Trist Somby forklarer at han har lest forfatterens tilsvar i Nordlys, og at han ikke er særlig imponert.

- Han er ikke mann nok til å si at dette ble feil. Jeg har lest mange av hans bøker, og synes dette rett og slett er dårlig håndverk og trist. 

Dagbladet har vært i kontakt med Nesbøs forlag Aschehoug, som viser til forfatterens tilsvar i Nordlys, og ønsker dermed ikke å kommentere saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram