NY VRI PÅ REISEPROGRAM: TV-serien «Jorden rundt på seks steg» bygger på teorien «Six degrees of separation», som går ut på at det bare er seks bekjentskapsledd mellom deg og hvilken som helst annen person på jorda. Video: NRKVis mer Vis mer

Kritiserer lørdagsatsing:
- NRK er et dårlig forbilde

- God underholdning kan ikke gå på bekostning av jordas tåleevne, sier leder av Framtiden i våre hender.

Lørdag hadde NRKs nye storsatsning «Jorden rundt på seks steg» premiere. Det har ført til reaksjoner, fordi TV-teamet flyr svært mye på kort tid. I sosiale medier har en rekke personer uttrykt at de mener det er upassende å fly så mye bare for underholdningens skyld, i en tid hvor det er så stort fokus på CO2-avtrykk.

Miljøorganisasjonene Framtiden i våre hender og Natur og Ungdom er også kritiske til NRK-programmet.

- NRK er ikke noe forbilde akkurat nå. Vi er nødt til å slutte med en livsstil hvor det er vanlig å fly mye, og da må NRK vise at de kan lage et godt program uten å gjøre akkurat det, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Tester teori

I hvert program reiser to nye programledere på tur for å teste ut teorien «Six Degrees of Separation».

Foto: Skjermdump Twitter
Foto: Skjermdump Twitter Vis mer

Ifølge teorien er ingen mennesker på jorda mer enn seks bekjentskaper unna hverandre.

I første program skulle derfor programlederne Nicolai Ramm og Ole Rolfsrud finne en tilfeldig person i ørkenen i Namibia som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner noen, som kjenner proffbokser Cecilia Brækhus. De har bare en uke på seg. Slikt blir det mange flyreiser av.

Foto: Skjermdump Twitter
Foto: Skjermdump Twitter Vis mer

På Twitter og Facebook har en rekke seere reagert.

«Jorden rundt på seks steg er vel ikke noe miljøvennlig program. Spyr ut CO2 overalt!», skriver en.

«Jorden rundt på seks steg. Morsomt konsept, vi likte det. Dårlig miljøprofil med så mange flyturer i løpet av 7 dager», er også blant kommentarene.

- Jordas tåleevne

Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender, er også kritisk til NRKs bruk av flyreiser i programmet.

KRITIKK: Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender. Foto: NTB Scanpix
KRITIKK: Anja Bakken Riise, leder av Framtiden i våre hender. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er en spennende teori NRK skal teste, og det er viktig med god underholdning. Men god underholdning kan ikke gå på bekostning av jordas tåleevne, sier hun.

Hun legger til at hun synes det er fælt å snakke om flyreiser, siden det treffer et sårt punkt og virker moraliserende. Likevel mener hun dette er for viktig til at vi kan lukke øynene for klimaendringene.

- Jeg har jo selv flydd mye tidligere, men beskjeden fra FN har aldri vært så tydelig som nå: Vi må halvere verdens utslipp innen de neste 12 årene. Og her må alle ta sin del av ansvaret: både jeg, du og NRK, sier Riise.

Hun legger til at det er noen flyreiser man må ta, av forskjellige grunner.

- Men når vi kun har 12 år på å halvere verdens klimagassutslipp, må kanskje NRK bli flinkere til å stille selg selv spørsmål om hvorvidt dette er den beste bruken av lisenspenger, sier hun.

Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom sier også til Dagbladet at han ikke synes NRK sender noe godt signal med dette programmet.

- Norge ligger allerede på toppen i Europa, som det landet som flyr mest. Per person flyr vi fire ganger så mye som Sverige, og siden 2000 har vi doblet antall flyreiser til utlandet. Dette må vi ta tak i, sier Eiterjord.

Han mener NRK burde vært flinkere til å benytte mer miljøvennlige reisemåter.

Tenkte over miljøhensynet

I fjerde program er det Live Nelvik og Jenny Skavlan som er programledere for «Jorden rundt på seks steg». Her skal de følge en kjede med bekjentskaper fra fjellene i Lesotho i Afrika, og helt til artisten Wyclef Jean i New York.

I 2016 og 2017 var Live Nelvik også programleder for «Live redder verden. Litt». Programmet tok for seg viktigheten av å ta miljøvennlige valg, og Nelvik snudde selv opp ned på sitt eget liv for å bli miljøvennlig.

Nelvik sier til Dagbladet at både hun og Jenny Skavlan tenkte gjennom miljøhensynet før de takket ja.

- Det er fortsatt viktig å ta miljøvennlige valg. Vi fikk kjøpt klimakvoter for våre flyturer, men det visker ikke vekk det faktum at man flyr. I tillegg til denne turen, så har jeg fått et nytt barn, så CO2-avtrykket mitt i 2018 er ikke pent, sier Nelvik.

NYTT LØRDAGSPROGRAM: Jenny Skavlan og Live Nelvik er programledere i program fire. Foto: NRK
NYTT LØRDAGSPROGRAM: Jenny Skavlan og Live Nelvik er programledere i program fire. Foto: NRK Vis mer

Nelvik legger til at hun og medprogramleder Skavlan også tenkte miljøbevisst, da de skulle velge en ny person i bekjentskapskjeden, som de skulle reise til.

- Så vi hadde mange av våre steg innenfor samme kontinent, sier hun.

- Jeg håper og tror vel ikke at folk blir inspirert til å finne en tilfeldig person midt i Amazonas, for så å reise seks steg derfra som en ferie. Det er i så fall ingen ferie, tvert i mot ganske utmattende, legger hun til.

Forstår at det blir reaksjoner

Unni Ødegård, prosjektredaktør i NRK, sier til Dagbladet at klimaregnskapet alltid er en utfordring når man lager reiseprogram.

- Vi forstår at det kommer noen reaksjoner, spesielt siden reisingen i denne serien er mye mer synlig enn i andre reiseprogrammer. Det er jo et poeng i seg selv å komme seg fra sted til sted og selve flyreisene er en betydelig del av innholdet i programmet, skriver hun i en e-post.

Hun legger til at det er valgt tog og andre former for lokal transport, der det er mulig.

- Det å fortelle gode historier om at alle folk i verden er knyttet nært sammen går ikke uten å reise rundt og besøke dem, skriver hun.

Ikke kjøpt for alle

Selv om Live Nelvik og Jenny Skavlan kjøpte klimakvoter for sitt program, forteller Ødegård at dette ikke ble gjort i alle programmene.

- Det ble kjøpt klimakvoter for en del av flyreisene, og NRK ser nå nærmere på dette sammen med produsenten, slik at vi sikrer at det er kjøpt kvoter til alle flyreisene. Det ble absolutt diskutert miljøhensyn på forhånd, derfor har man også reist med minimalt crew hele tiden. Slik sett er nok ikke dette prosjektet noen klimaversting av store norske underholdningsproduksjoner som er produsert utenfor Norge, skriver Ødegård.

- Ble det kjøpt klimakvoter for andre reiser enn den Live Nelvik og Jenny Skavlan hadde?

- Ingen av reisene er det kjøpt kvoter til før reisene, naturlig nok til et slikt program der alle reisene er på sparket. Man må regne ut i etterkant hvor langt det er flydd i soner der kvoter ikke er inkludert i prisen. For Live og Jenny var det viktig at dette ble gjort før sending, så denne reisen er utregnet først, sier hun.