Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kritiserer NRK etter «113»-opptak

Vibeke Larsen reagerer kraftig på at sykehuset innhentet samtykke til å filme hennes svært hjertesyke far.

NY SESONG: NRK-programmet «113» dokumenterer hverdagen i ambulansetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Nå er NRK i gang med en ny sesong. Bildet er et illustrasjonsbilde fra første sesong. Foto: Marius Fiskum / NRK
NY SESONG: NRK-programmet «113» dokumenterer hverdagen i ambulansetjenesten ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Nå er NRK i gang med en ny sesong. Bildet er et illustrasjonsbilde fra første sesong. Foto: Marius Fiskum / NRK Vis mer

Mandag morgen fikk tidligere Sametingspresident Vibeke Larsen (48) beskjed om at hennes far (77) hadde hatt en hjertestans og ble sendt med helikopter fra Narvik til Universitetssykehuset Nord-Norge Tromsø samme dag.

- Min fåmælte far, som heller går en gang for lite til lege enn en gang for mye, og som aldri sier nei, har blitt omringet av NRKs «113»-team, skriver Larsen i et opprørt innlegg på Facebook.

REAGERER: Vibeke Larsen reagerer sterkt på at sykehuset innhentet samtykke til å filme hennes syke far. Foto: Privat
REAGERER: Vibeke Larsen reagerer sterkt på at sykehuset innhentet samtykke til å filme hennes syke far. Foto: Privat Vis mer

Larsen er selv innlagt på UNN Tromsø, og dro derfor rett til sykehusets akuttmottak for å møte sin far. Der møtte hun på kamerateamet som produserer neste sesong av NRKs realitydokumentar «113».

- Da han kom inn, var det ikke plass til oss i heisen fra 5. til 9. etasje, fordi kameraene skulle være med inn. Det var det eneste stedet vi kunne ha snakket med ham, sier hun til Dagbladet.

I verste fall kunne det vært siste gang de snakket sammen, forteller hun.

- Jeg eksploderte, sier hun, og fortsetter:

- Som pårørende er det belastende i en sådan kritisk situasjon å bli møtt med kamera, og attpåtil bli forvist ut av heisen fordi det ikke var plass til kamera.

- Etisk og lovmessig riktig?

Nå setter hun spørsmålstegn ved om helsepersonell skal få innhente samtykke hos syke mennesker på vegne av NRK - og om hennes svært hjertesyke far i det hele tatt var i stand til å samtykke til å bidra i et TV-program.

- Eldre mennesker, som min far, har stor respekt for helsepersonell. De har autoritet. Når de spør om samtykke, tenker man at de bare vil ditt beste. Da tror jeg det er veldig lett å si ja.

Med bakgrunn i denne opplevelsen har hun nå sendt brev til helseminister Bent Høie, der hun ber om en lovmessig og etisk vurdering av praksisen.

- Jeg vil håpe og tro at deltakelse eller ikke deltakelse i dette showet ikke vil ha noe å si for behandlingen, og jeg har derfor vanskeligheter med å se at en slik samtykkeinnhenting tilhører helsepersonellets oppgaver, skriver hun i brevet.

HELIKOPTERLEGE: Anestesilege ved UNN, Jan Harald Nilsen, på jobb i luftambulansen. Han er en del av akuttberedskapen i Nord-Norge og følges av et kamerateam i NRK-serien «113». Video: NRK Vis mer

- Sårbar situasjon

Larsen understreker at NRK allerede har tatt kontakt med henne. De har sagt at de ikke kommer til å vise opptakene av faren på TV så lenge familien ikke er enig i det. Men hun er likevel skeptisk.

- Jeg tror ikke det så lett å trekke et samtykke etterpå. Du har sagt ja i en veldig sårbar situasjon. Så vil du gjerne være et redelig menneske og stå ved dine ord. Da er det vanskelig å gå tilbake på det.

Faren er fremdeles innlagt på sykehuset.

- Jeg har fått sett ham tre minutter siden han kom i går, sier hun.

- Beklager

Tone Lein er programsjef for programavdelingen til NRK Nord-Norge. Hun synes det er veldig leit at Larsen hadde en dårlig opplevelse.

- Vi beklager selvfølgelig Larsens opplevelse i går. Ingen pasienter eller pårørende kommer på TV uten at de ønsker det selv i «113». De som har sett programmet vet at vi ikke sladder noen, men bare viser personer som ønsker det selv, sier Lein til Dagbladet.

Hun sier at NRK har grundige rutiner med å undersøke om pasienten står ved sitt samtykke i etterkant, som blant annet innebærer å snakke med pasienter og pårørende flere ganger i ettertid før de bruker en hendelse i en episode.

- I dag skal vi selvsagt gå gjennom hendelsen som skjedde i går, og se hva som har skjedd. Hvis vi har opptrådt feil, så skal vi selvfølgelig rette opp de rutinene, og det inntrykket som Vibeke Larsen har.

- Filmer ikke uten samtykke

En av tingene som NRK har jobbet med, er at «113» skal være en serie der alle pasienter og pårørende føler seg ivaretatt og har samtykket til historien vi vil fortelle, sier Lein.

- Dersom folk ikke er samtykkekompetente, er det pårørende som tar den avgjørelsen, sier hun.

Hun bekrefter at det er helsepersonell som innhenter samtykke på vegne av NRK, men understreker at det aldri skal gå på bekostning av liv og helse.

- Ja, samtykke innhentes hovedsakelig ved at enten sykepleier på AMK-sentralen eller ambulansearbeiderne som møter pasienten spør pasienten på forhånd om samtykke til at NRK kan filme. Det er aldri NRK som spør om samtykke fra pasienten eller pårørende. Det er det kvalifiserte helsearbeidere som gjør. Hvis det ikke kan innhentes samtykke, filmer vi ikke.

- Så personen må være i fullstendig stand til å samtykke for å filmes?

- Ja.

- Har mottatt klage

Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) er gjort kjent med kritikken. De understreker at de ikke kan gi ut informasjon om en enkeltpasient, men bekrefter at de har mottatt en klage i forbindelse med et TV-opptak.

- Vi er i gang med å innhente informasjon fra alle involverte (flere aktører) for å få et helhetlig bilde av hendelsen. Dersom det viser seg at vi har gjort en feil vurdering rundt innhenting av samtykke, beklager vi det på det sterkeste, skriver UNN i en e-post til Dagbladet.

Sykehuset opplyser at de har jobbet mye med samtykkeprosedyren, både i forrige sesong av «113» og ved opptak til ny sesong.

- Prosedyren er behandlet i Klinisk etisk komité ved UNN, og selve samtykkevurderingen gjøres av erfarne fagfolk som ber pasienter om individuelt samtykke til å filme dem, skriver sykehuset videre.

Hvis pasientene samtykker, får de informasjon om at det er mulig å trekke samtykket i flere omganger under produksjon av serien.

- Helt eksakt bes det om samtykke fra hver enkelt pasient minst tre ganger i løpet av produksjonstida, og vi har sikret at pasientene kan trekke seg helt til dagen før episoden skal vises på TV.

Første sesong av «113» ble sendt i januar i år, og hver episode ble i snitt sett av rundt en million mennesker. En ny sesong av suksesserien har planlagt premiere høsten 2020.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media